Haszontalan trágyát vontak ki a forgalomból

emberi haj, műtrágya, Landgut Pretschen biokertészet
Vágólapra másolva!
A Nébih vizsgálata után kivontak a forgalomból egy talajélet javítására használatos mikrobiológiai készítményt, mert nagyságrendekkel alacsonyabb volt benne az összes csíraszám az előírtnál. A termék használatától így gyakorlatilag semmilyen pozitív hatás nem várható.
Vágólapra másolva!

Talajélet javítására használatos mikrobiológiai készítményt vontak ki a forgalomból, miután a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) talajbiológiai laboratóriuma az engedélyokiratban előírtnál alacsonyabb élő csíraszámot mért a Microbion Unc nevű készítményben. A gyártóval szemben hatósági eljárás indult, tájékoztat közleményében a Nébih.

A hatóság által megmintázott tételben nagyságrendekkel kevesebb volt az összes csíraszám az előírthoz képest, így

a készítmény felhasználásától gyakorlatilag semmilyen pozitív hatás nem várható,

írják a közleményben.

Az éves terv alapján

Az éves ellenőrzési terv alapján végezte el a Nébih Növény-, Talaj- és Agrárkörnyezet-védelmi Igazgatósága az engedélyköteles termésnövelő anyagok vizsgálatát. A megyei kormányhivatalok növény- és talajvédelmi osztályainak közreműködésével végzett monitoring során a termésnövelő anyagok minőségi mutatóit, köztük a mikrobiológiai készítményeket is ellenőrizték.

Semmilyen pozitív hatás nem várható a forgalomból kivont terméktől Forrás: AFP/Patrick Pleul

Védeni kell a felhasználókat

Az ellenőrzések célja, hogy vizsgálják az adott mikrobiológiai készítmények engedélyben előírt minőségi megfelelőségét. További szempont a felhasználók érdekeinek védelme, valamint a tisztességes gyakorlat fenntartása a kereskedelemben, írja a hivatal.

Sok az új gyártó

A növekvő piaci igényekre válaszul jelentősen növekedett az új gyártók és ezzel egyetemben a készítmények száma a magyar piacon, hiszen

az integrált termesztésben egyre nagyobb hangsúlyt kap a különböző mikrobiológiai készítmények alkalmazása.

Ezen készítmények engedélyét – széleskörű vizsgálatok elvégzését követően – a Nébih adja meg.