Katasztrofális az FHB Jelzálogbank informatikai rendszere

informatikus szerver internet it
Computer technician using digital tablet performing maintenance check of mainframe equipment
Vágólapra másolva!
Súlyos informatikai hiányosságok miatt 70 millió forintos bírságot szabott ki az FHB Jelzálogbank Nyrt.-re a Magyar Nemzeti Bank.
Vágólapra másolva!

A jegybank az ellenőrzés során az informatikai rendszer biztonsági kockázatelemzésével, az üzletmenet-folytonossági és informatikai katasztrófa utáni helyreállítási tervekkel és a kritikus informatikai rendszerek üzletmenet folytonosságának biztosításával kapcsolatos problémákat tárt fel.

Forrás: PhotoAlto/Frédéric Cirou



Az MNB kötelezte a bankot, hogy legkésőbb 2016. március 31-ig tegye meg a szükséges intézkedéseket

az informatikai rendszerek teljes körű biztonságának és kockázatarányos védelmének megteremtésére.

A jelzálogbanknak olyan IT-infrastruktúrát is ki kell alakítania, amely a jogszabályokban előírtaknak megfelelően mindenkor képes szavatolni az üzletmenet folytonosságát – írta az MNB.

2013-ban kezdődött az átfogó vizsgálat

A nemzeti bank átfogó vizsgálatot végzett az FHB Jelzálogbank Nyrt.-nél, illetve leányvállalatainál, vagyis az FHB Kereskedelmi Bank Zrt.-nél, az FHB Ingatlanlízing Zrt.-nél és a Díjbeszedő Faktorház Zrt.-nél. Ennek során a jegybank a 2013. december 31-től a vizsgálat lezárásáig terjedő időszakot tekintette át.

Problémát talált a jelzálogbanknál a jegybank emellett a halasztott adókövetelés kimutatása és elszámolása, a hitelkockázati tőkekövetelmény számítása, a számviteli előírásoknak való megfelelés, az értékvesztés elszámolási gyakorlat, a fedezetértékelés, a közvetítők bejelentésére vonatkozó előírások betartása, illetve az adatszolgáltatás terén is.

A jelentős összegű, 70 millió forintos bírság kiszabását különösen indokolttá tette a jogsértések ismétlődése

, tekintve, hogy számos hiányosság megszüntetésére már korábbi felügyeleti határozatok is kötelezték a hitelintézetet.