Megvan, kinek lesz jó az egységes cigidoboz

dohányzás nemdohányzó FOTÓ FOTÓTÉMA gyár illegális cigarettagyár tárgyfotó Vecsés, 2015. február 2.
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) által 2015. február 10-én közreadott képen cigaretták a Vecsésen felszámolt illegális cigarettagyárban. A telep
Vecsés, 2015. február 2. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) által 2015. február 10-én közreadott képen cigaretták a Vecsésen felszámolt illegális cigarettagyárban. A telephelyen 22 tonna dohányt és 2,3 millió szál cigarettát foglaltak le a pénzügyi nyomozók. Mindebből másfél millió doboz cigarettát lehetett volna előállítani. Az eredetileg az Egyesült Arab Emírségekben gyártott, az angol piacon ismert Golden Mount márkájú cigaretta az angol piacon két és félmilliárd forintot ér. MTI Fotó: NAV
Vágólapra másolva!
Nincs szükség a cigarettás dobozok egységes csomagolására, csak a feketepiac járna vele jól, állítja a Dohányipari Befektetők Magyarországi Szövetsége, ami szerint a kormánynak felül kellene vizsgálnia az egységes csomagolás bevezetésének tervét. 
Vágólapra másolva!

A Dohányipari Befektetők Magyarországi Szövetsége szerint a dohánytermékek egységes csomagolása drasztikus beavatkozás lenne a magyarországi piaci viszonyokba, ugyanakkor nem eredményezné a remélt egészségügyi hatásokat, inkább a feketepiacot növelné.

- szögezi le a szövetség.

Ahogy azt az Origo is megírta, jövő májustól dohánytermékeket csak egységes, márkasemleges csomagolásban lehet forgalomba hozni az EU-ban. A logók lekerülnek a dobozokról, az egyetlen különbség az eltérő cigaretták között a név és a dohánytípus lesz.

Egyre több fiatal gyújt rá

A DBMSZ szerint az elmúlt 4-5 évben a kormány már intézkedéscsomagot fogadott el a nemdohányzók védelmében, és ennek hatására 5 százalékkal növekedett a nemdohányzó fiatalok aránya 2013-ra, és csökkent a dohányzók száma.

Forrás: Thinkstock


Idézik Ausztrália példáját is, egyedül ebben az országban vezették be az egységes csomagolást eddig. Ausztrál kormányzati összesítés alapján ott a fiatalkorúak dohányzása a 2010–2013-as időszakban több mint 30 százalékkal nőtt, 2,5-ről 3,4 százalékra. Az egységes csomagolás bevezetése óta a feketepiac is 25 százalékkal gyarapodott, a teljes fogyasztás 14,3 százalékát reprezentálja már.

A DBMSZ szerint az ausztrál tapasztalatok alapján az egységes csomagolással rosszul járhat az állam is, mert adóbevételtől esik el.

Ugyanakkor nem éri el az egészségvédelmi célkitűzéseket, ezért az intézkedés fő haszonélvezői a feketepiaci csempészek lesznek. Ők ugyanis adófizetés nélkül árusítanak, és fiatalkorúakat is kiszolgálnak.

A kiskereskedelemnek is fájni fog

A majdani vesztesek közé sorolja a DBMSZ kiskereskedelmet is, mivel nőhet a kiszolgálás ideje és költsége, és romolhat a profitabilitás is, mert a fogyasztók a márkák láthatóságának hiánya miatt olcsóbb termékekre váltanak.

Forrás: MTI/Nav



A szövetség azt javasolja, hogy a kormány vizsgálja felül az egységes csomagolás bevezetésének tervét. A DBMSZ szerint inkább szolgálná a kormányzat egészségvédelmi céljait a feketepiac visszaszorítása, valamint oktatási programok beindítása. Németországban ez sikeresen és nagymértékben csökkentette a fiatalkorúak dohányzását - állítja a szövetség.