A fél EU nem tudja tartani az uniós kritériumot

Európai Unió, zászló, Európai Központi Bank
Uniós zászlók az Európai Központi Bank frankfurti épülete előtt
Vágólapra másolva!
Mind az euróövezetben, mind az Európai Unió egészében csökkent tavaly abszolút értékben a hazai össztermékhez (GDP) viszonyított államháztartási hiány, de az államadósság mindkét térségben nőtt, erősítette meg áprilisban ismertetett előzetes adatait szerdán az Eurostat. 
Vágólapra másolva!

Az EU statisztikai hivatalának adatai szerint az euróövezet tagállamainak összesített államháztartási deficitje tavaly 2,6 százalékra csökkent az előző évi 3 százalékról, az EU egészében pedig 3,3 százalékról 3 százalékra mérséklődött. Ugyanakkor a GDP-arányos államadósság az euróövezetben 91,1 százalékról 92,1 százalékra, az unió 28 tagállamában pedig 85,5 százalékról 86,8 százalékra emelkedett.

Nem tudják tartani a 3 százalékot

Négy országban, Dániában, Németországban, Észtországban és Luxemburgban aktívumot mutatott az államháztartás egyenlege.

Tizennégy tagországban a deficit meghaladta a 3 százalékos uniós kritériumot.

A legnagyobb hiányt Ciprus könyvelte el (-8,9 százalék), majd Spanyolország (-5,9 százalék) és Bulgária (-5,8 százalék) következik.

Továbbra is a görögök a legeladósodottabbak

Az államadósság 16 tagállamban haladta meg a GDP 60 százalékát. A legmagasabb rátát Görögországból jelentették (178,6 százalék), majd Olaszország (132,3 százalék), Portugália (130,2 százalék), Ciprus (108,2 százalék), Írország (107,5 százalék) és Belgium (106,7 százalék) következik.

Messze a 60 százalékos uniós elvárás alatt marad Észtország (10,4 százalék), Luxemburg (23,0 százalék), Bulgária (27,0 százalék) és Románia (39,9 százalék).

Magyarországon csökkent az államadósság

A GDP-arányos államadósság 8 uniós országban csökkent 2014-ben 2013-hoz viszonyítva: Csehországban, Írországban, Lengyelországban, Luxemburgban, Magyarországon, Máltán, Németországban és Szlovákiában.

Magyarország a 3 százalékos hiánycélon belül teljesített Forrás: AFP/Daniel Roland

Az unió statisztikai hivatalának összesítése szerint a magyar államháztartás GDP-arányos deficitje tavaly 2,5 százalék volt, csakúgy mint az előző évben. Az államadósság ugyanakkor a GDP 76,8 százalékáról a hazai össztermék 76,2 százalékára csökkent.