Fennmaradhatnak a kékfestők és a papucskészítők

Sallay Tiborné; Sallay Tibor házaspár papucs SZEMÉLY TÁRGY Szeged, 2010. augusztus 13.
Sallay Tiborné (j) felvarrja a szalagot a férje (b) által készített 188-as méretű szegedi papucsra a szegedi Széchenyi téren rendezett Hungarikum Fesztiválon. A rekordm
Szeged, 2010. augusztus 13. Sallay Tiborné (j) felvarrja a szalagot a férje (b) által készített 188-as méretű szegedi papucsra a szegedi Széchenyi téren rendezett Hungarikum Fesztiválon. A rekordméretű lábbelit a cipészmester három társával hatvan óra alatt készítette el. MTI Fotó: Kelemen Zoltán Gergely
Vágólapra másolva!
Hamarosan megjelennek az idei hungarikum pályázatok. A cél a hazai és a külhoni értékgyűjtés támogatása, valamint a kihaló félben lévő hagyományos népi mesterségek tovább örökítése.
Vágólapra másolva!

A hungarikum törvény idei módosítása a külhoni értékek gyűjtésének erősítésére irányul - mondta V. Németh Zsolt, a Földművelésügyi Minisztérium környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkár.

Szakáli István Loránd agárfejlesztésért és hungarikumokért felelős helyettes államtitkár elmondta:

a két pályázatra 110 millió forint áll rendelkezésre.

November 16. és decemberben 15. között lehet a támogatásra jelentkezni, a támogatott projektet 2016 augusztus 31-éig kell megvalósítani, jelentős forrásigény esetén a beadást a kiíró felfüggesztheti.

Sallay Tiborné felvarrja a szalagot a férje által készített 188-as méretű szegedi papucsra a szegedi Széchenyi téren rendezett Hungarikum Fesztiválon Forrás: MTI/Kelemen Zoltán Gergely

Egy másik pályázati felhívásban pedig segíteni szeretnék a hagyományos népi mesterségek, a kihalófélben lévő szakmák - mint például a szegedi papucskészítés, kékfestés - fiatal generációknak történő továbbadását.

Az idei év a hungarikumok kiteljesedésének éve: 2015-ben a hungarikumok gyűjtése 12 elemmel, 42-ről 54-re bővült, a kiemelt nemzeti értékeket tartalmazó magyar értéktár elemeinek száma 107-ről 127-re bővült, továbbá mind a 19 megyében megalakult a megyei értéktár és 532 településen helyi értéktárat hoztak létre.

Mindkét pályázatnál 1 millió és 3 millió forint közötti támogatást lehet nyerni.