Gyurcsány szerint az elszámoltatás nem a politikusok dolga

Az Orbán-rezsim Börtönében
Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök, Debreczen József könyvkiadó (bajuszos) és Császy Zsolt író mutatják be Császy Zsolt könyvét, "Az Orbán-rezsim Börtönében"-t a Szakszervezetek házában 2015. október 26-án
Vágólapra másolva!
Börtönnaplót írt a Sukoró-ügy másodrendű vádlottja. Debreczeni Jószef szerkesztette, de mit keresett a könyvbemutatón Gyurcsány Ferenc? Torz igazságszolgáltatás, narancssárga rácsok, börtönbarátság, karácsonyi ajándék oroszul. 
Vágólapra másolva!

Hétfő délelőtt háromnegyed 11 körül szállingózni kezdtek az emberek a Benczúr utca 45-be, a Szakszervezetek Székházába. Az átlagéletkor ránézésre 60 felett volt, férfiak és hölgyek egyaránt jöttek. Kábé egy tucatnyian gyűltek össze, plusz az újságírók és a tévések. Mindenki szépen felöltözött. Végtére is könyvbemutató lesz.

Közreműködik: Gyurcsány Ferenc

Az Orbán-rezsim börtönében című könyvet mutatják be. A börtönnapló szerzője, Császy Zsolt a Sukoró-ügy másodrendű vádlottja, 3 és fél hónapot ült előzetesben, még 2010-ben. A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. volt gazdasági igazgatóját és főnökét, Tátrai Miklóst idén szeptember 30-án ítélték letöltendő börtönbüntetésre, Császy 3 évet és 6 hónapot kapott. Az előzetesből annak idején fellebbezéssel sikerült kijönnie.

Tátrai és Császy a vád szerint hozzájárult ahhoz, hogy Joav Blum üzletember verseny nélkül szerezzen meg állami tulajdonú sukorói külterületi telkeket egy telekcserével. A szerződés egy polgári per miatt nem valósult meg. A bíróság arra jutott, hogy ha a szerződés megvalósult volna, az államot 1,2 milliárd forint vagyoni hátrány érte volna. Az ítélet még nem jogerős.

Gyurcsány Ferenc szerint az elszámoltatás nem a politikusok dolga, hanem a választóké Fotó: Szabó Gábor - Origo

A szerkesztő-kiadó Debreczeni József mutatta be a művet, de azt ígérték, hogy a szerző és Gyurcsány Ferenc is „közreműködik” majd. Kíváncsian vártuk, hogy milyen formában. A Sukoró-ügy politikailag lényeges mellékszála volt, hogy a kaszinóprojekttel összefüggésben az ügyészség gyanúsítottként hallgatta ki a volt miniszterelnököt. A hivatali visszaéléssel meggyanúsított Gyurcsány végül nem lett vádlott, csak tanú, mert az ügyészség nem tudta alátámasztani a vádat.

- mondta egy nő, aki tanár volt, mielőtt nyugdíjba vonult. Ő napi szinten követi a közéletet. A Klubrádiót hallgatja, a postás hozza neki a Népszabadságot, az ATV-t és néha a Hír TV-t is nézi. Nagyon rossz a véleménye a baloldali pártokról. „Impotensek, enerváltak.” Nem Gyurcsány Ferenc miatt jött el, hanem azért, hogy képben legyen.

Megszokták, hogy szarul élnek

Akárcsak a barátnője. Ő festő. Szerinte nincs kiút a mostani pocsolyából, mert nincs olyan politikai erő, ami fel tudná venni a versenyt Orbán vehemenciájával. Egy hangos, küzdőképes, szervezett pártra lenne szükség. "De Magyarországon ma nincs ilyen, csak a Fidesz, így elég reménytelen a helyzet" - mondja az asszony. "Az emberek szarul élnek, de nem zavarja őket. Megszokták már."

Debreczeni József előkészíti a terepet Fotó: Szabó Gábor - Origo

Előbb a bűnös, csak aztán a bűn

Mindjárt 11. Debreczeni már megjött, de hol marad Gyurcsány? Ezt kérdezgeti két komoly tekintetű, mellényes úr. Szerintük a volt miniszterelnök Magyarország utolsó reménysége. Két hölgy nevetve integet az ATV operatőrének. Az asztalra már kitették a könyv két példányát. A borítón két kéz szorítja a rácsokat, amelyek persze narancssárgák. Többen az ajtó felé fordulnak. Belép valaki. Nem, nem Gyurcsány. Csak egy bőrdzsekis férfi. Várjunk csak! Viszont mögötte valóban Gyurcsány Ferenc lép be pulóverben. Leül, arccal lefelé teszi ki az iPhone-ját az asztalra, és kíváncsian belelapoz az egyik könyvbe.

Egymás mellett ül az exfideszes (Császy 1994-ben lépett ki), az ex-MDF-es (Debreczeni ’93-ban lépett ki) és az ex-MSZP-s volt miniszterelnök.

"Kicsit szűk itt a hely, mint a cellában” - mondja Debreczeni. Némi fészkelődés után tud csak felállni Császy és Gyurcsány között. Szerinte az egész eljárás egy koncepciós per, hiszen előbb volt meg a bűnös, mint a bűn. A célpont pedig nem más, mint Gyurcsány Ferenc. Debreczeni szerint az egész eljárás arra ment ki, hogy a vádlottakból vallomást csikarjanak ki Gyurcsány Ferenc ellen.

Szűkös a hely, mint a cellában Fotó: Szabó Gábor - Origo

A Fidesz az elmúlt években egyre inkább rátelepedett az igazságszolgáltatása - állítja Debreczeni, aki a legfelsőbb bíróság elfoglalását, a bírók korai nyugdíjazását és Handó Tündét említi példaként. Szerinte a Fidesz által beharangozott nagy elszámoltatásnak (aminek Császyék pere is része) kulcsszerepe volt a Fidesz 2010-es diadalába.

Ezek nélkül a Fidesznek nem lett volna kétharmada,

véli Debreczeni.

Legalább ismerkedett odabent

Császy Zsolt azzal indítja beszédét, hogy amit leírt, az igaz. Maximum annyi csúsztatás van benne, hogy a nem közszereplőket beceneveken és költői neveken említi a könyvben, hogy ne érje őket kellemetlenség. Szerinte annyi öröm azért volt az ürömben, hogy

a börtönben személyesen is megismerkedhetett Hunvald Györggyel és Tasnádi Péterrel, akiket ikonikus embereknek nevezett.

"Azóta kiderült, hogy a letartóztatásomnak nem volt jogalapja. Minden igazságszolgáltatási rendszerben lehetnek hibák, de itt tudatos torzítások vannak" - mondja Császy. A szerző sztorizgat még egy kicsit a mankójáról, a magyar zászlójáról, és arról, hogy indokolatlanul bilincselték meg, amikor letartóztatták.

Császy Zsolt Hunvald ajándékával Fotó: Szabó Gábor - Origo

Majd megmutatja az orosz nyelvű könyvet, amit Hunvald Györgytől kapott a börtönben karácsonykor. Odabent ugyanis sorsot húztak, hogy ki kicsodát ajándékoz meg, és

Hunvald őt húzta.

A könyv egy börtönnapló, de mivel Császy nem tud oroszul, csak a képeket tudta nézegetni benne.

Sajnálja a kemény szavakat

Gyurcsány Ferenc sikamlós poénnal nyit. Ha lecsukták volna, biztos lett volna odabent, „aki a testemet akarta volna”. A közönség nevet. Szerinte Császy könyve nem csak egy börtönnapló, hanem egy vádirat is. Az igaztalanul megvádolt ember vádirata a rendszer ellen.

A volt miniszterelnök meggyőződése, hogy

tisztességes szándékú, a hazájukat szolgáló emberek ellen folytattak politika vezérelte eljárást.


Gyurcsány ezek után Császy könyvéből idézett kettőt. "Inkább élek egy rosszul szervezett demokráciában, mint egy jól szervezett diktatúrában", és "Az erő alkalmazása kultúra nélkül barbárság”. "Így van!" - kiált fel a tanárnő. Barátnője a festő felnéz a tükréből, épp rúzsozza magát.

Gyurcsány Ferenc elmondja, hogy az úgynevezett nagy elszámoltatás

1441 ügyéből mindössze 7 jutott el csak a vádemelésig.

Szerinte azonban az akció politikai értelemben nem volt sikertelen, mert komoly szerepe volt a 2010-es Fidesz győzelemben.

Szerinte ezzel sok száz vagy ezer ember életét tették tönkre. Ezek az emberek 5 éve nem dolgoznak, mert hetente többször a bíróságra kell járniuk, van akinek tönkrement a házassága, akire bűnösként néz a környezete. "Zsolt még szerencsés, mert pesti. Egy vidéki polgármesternek esélye sincs elbújni."

Gyurcsány Ferenc: egy pardon nem elég Fotó: Szabó Gábor - Origo

"Ki adja vissza ezeknek az embereknek az életét?" - teszi fel a kérdést a politikus. Ezt egy pardonnal nem lehet elintézni. Szerinte meg kell várni a rendszer bukását (mert az ennél romlottabb rezsimek is megbuktak). A kárvallottak csak akkor kapnak majd politikai, morális és anyagi elégtételt.

Gyurcsány szerint az elszámoltatás nem a politikusok dolga, hanem a választóké. A választás lényegében maga az elszámoltatás.

„Megdöbbent és lesújt, hogy miattam ítélték el Császyt és Tátrai Miklóst” - mondta Gyurcsány. Szerinte Orbán Viktor arra használja a hatalmát, hogy ellenfeleit börtönbe juttassa, és ez nem egyszerűen gazemberség, hanem szenvtelen politikai önkény.