Magyarország a lista végén társadalmi igazságosságban

Vaskapu utca Roma Cigány Szegénység Cigány Szegénység A vaskapu utcai önkormányzati bérházban néhány család önkényesen foglalt lakást. A hivatal kilakoltatásra készül.
A vaskapu utcai önkormányzati bérházban néhány család önkényesen foglalt lakást. A hivatal kilakoltatásra készül.
Vágólapra másolva!
A 28 uniós tagállam közül Magyarország a 23. lett a Bertelsmann Alapítvány társadalmi igazságosságot mérő indexe alapján. A jelentés szerint a lakosság harmadát fenyegeti a szegénység vagy a kirekesztés, ráadásul a 18 éven aluli korosztályban ez az arány 41 százalék. A rangsor elején, ahogy évek óta mindig, észak-európai országok állnak, Magyarországot a szomszédai is megelőzik.
Vágólapra másolva!

Magyarország az unió 28 tagállama közül a 23. helyen végzett a a német Bertelsmann Alapítvány társadalmi igazságosságot mérő indexe (Social Justice Index - SJI) alapján felállított rangsorban. (A teljes lista itt elérhető.)

A fiatalok közt a legrosszabb a helyzet

A Bertelsmann Alapítvány kutatási jelentésében kiemelte, hogy Magyarország mind a hat vizsgált dimenziót tekintve a rangsor második felében foglal helyet, és két dimenzióban (szegénység, diszkrimináció-mentesség) az öt legrosszabbul teljesítő uniós ország közé tartozik. Hangsúlyozták, hogy

a lakosság 31,1 százalékát fenyegeti a szegénység vagy a társadalmi kirekesztés,

ami ugyan nem jelent nagyobb változást a vizsgálatsorozat kezdetén regisztrált szinthez képest, de a 18 éven aluli korosztályban 41,4 százalék ez az arány, ami számottevő növekedés az első SJI-vizsgálatban feljegyzett 34,1 százalékhoz képest.

A gyerekek 40 százalékát fenyegeti a szegénység vagy a kirekesztés Fotó: Polyak Attila - Origo

Egyebek között hozzátették, hogy a diszkrimináció-ellenes intézkedések eddig "korlátozott mértékben" voltak eredményesek. A többi között megjegyezték, hogy

majdnem minden második roma gyerek szegregált közösségben él.

Az északiak igazságosabbak

Meghatározó trend az északi és a déli tagállamok közötti különbség és a generációk közötti egyenlőtlenség növekedése. Ezt mutatja egyebek között, hogy az SJI értéke alapján összeállított rangsor élén a rendszeres vizsgálatok kezdete, 2008 óta észak-európai tagországok (Svédország, Finnország, Dánia, Hollandia) állnak,

a dél-európai tagállamok pedig csaknem kivétel nélkül a rangsor alsó harmadában foglalnak helyet.

Kicsit javult a helyzet

A szegénység és társadalmi kirekesztés által fenyegetett 18 éven aluliak aránya 26,4 százalékról 27,9 százalékra emelkedett az EU-ban a vizsgált időszakban, a lakosság 65 évesnél idősebb rétegében ez az arány 24,4 százalékról 17,8 százalékra csökkent.

A 2008-ban elmélyült gazdasági válság és az euróövezeti államadósság-válság első számú vesztesei a gyerekek és a fiatalok - hangsúlyozta az alapítvány az új kutatást bemutató sajtóközleményében, rámutatva, hogy

26 millió 18 év alatti uniós állampolgárt fenyeget a szegénység vagy a társadalmi kirekesztés.

Ugyanakkor az adatok azt is jelzik, hogy az utóbbi évekkel ellentétben nem romlott, hanem kismértékben javult a helyzet; a veszélyeztetett gyerekek és fiatalok aránya tavaly 28 százalékos volt, innen csökkent 27,9 százalékra.

Az SJI valamennyi uniós tagországot átfogóan jellemző átlagértéke is javult némileg, a 2014-ben mért 5,58-ról 6,63-ra emelkedett, ami azonban még messze elmarad a 2008-ban mért 6,05-től.

Hat dimenziót vizsgálnak

A felmérésben hat dimenzió - szegénység, oktatás-képzés, munkaerőpiaci helyzet, egészségi állapot, nemzedékek közötti igazságosság és a diszkrimináció-mentesség - mentén, összesen 35 kritérium alapján vizsgálják a társadalmi igazságosságot. Ennek alapján képzik az SJI-t. Az index értéke alapján összeállított rangsort Svédország vezeti, ahol a mutató értéke a 2008-as 7,53-ról 2011-re 7,34-re gyengült, majd 2014-re visszakapaszkodott 7,48-ra, az új mérés alapján pedig ismét gyengült, így 7,23 ponton áll. A második Dánia 7,10-es SJI-vel, a harmadik Finnország 7,02-vel.

A kelet-közép-európai, kelet-európai térségből továbbra is Csehország szerepel a legjobban,

ezúttal is az 5. helyre került, 6,68 ponttal. Az index értéke alapján uniós összevetésben erős a társadalmi igazságosság Szlovéniában (9. hely), Észtországban (10. hely) és Litvániában (14. hely).