Fantomdiákok után nyomoz az adóhatóság az iskoláknál

Vörösné Budai Margit diák Foglalkozás FOTÓ ÁLTALÁNOS határon túli magyarok SZEMÉLY tanár tanárnő tanítási óra tanítónő
Alsóbodok, 2012. október 26. Vörösné Budai Margit tanárnő tanít a szlovákiai Alsóbodokon lévő, magyar tannyelvű, magán alapítású szakközépiskolában 2012. október 26-án. A zoboralji régióban 12 éve működő iskolát Paulisz Boldizsár valósította meg az eredetileg családi háznak szánt saját ingatlanjában. Az iskolában nem csak szlovákiai magyarok, hanem magyarországi és erdélyi diákok is tanulnak. Az intézmény bentlakásos oktatási komplexumként működik. MTI Fotó: Krizsán Csaba
Vágólapra másolva!
Az adóhatóság több ügyet összevonva három oktatási alapítványnál nyomoz. Azzal gyanúsítják őket, hogy olyan tanulók után vettek fel költségvetési támogatásokat, akik nem is jártak az általuk üzemeltetett iskolákba, és olyanok után, akiket papíron több iskolában is nyilvántartottak.
Vágólapra másolva!

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) közép-magyarországi regionális bűnügyi igazgatósága hat különböző büntetőügyet összevonva költségvetési csalás és sikkasztás gyanúja miatt ismeretlen tettesek ellen folytat nyomozást a Drégelyvár Oktatási Központ Alapítványnál (DOK), a Harmadik Évezred Oktatásáért Alapítványnál (HÉO), valamint a Tanult és Képzett Emberekért Közhasznú Alapítványnál (TKEK), értesült a Magyar Nemzet.

Fantomdiákok az iskolákban

Az adóhatóság gyanúja szerint az alapítványok olyan tanulók után is felvettek költségvetési támogatásokat, akik nem jártak az alapítványok által működtetett iskolákba, vagy papíron több oktatási intézményben is nyilvántartották őket.

Sok diák csak papíron tanulhatott az iskolákban Forrás: MTI/Krizsán Csaba

Évekig eltarthat

A lap úgy tudja, az eddigi adatok szerint több ezer károsultja lehet az összevont ügyeknek. A nyomozás évekig eltarthat a többmázsányi irat és a kihallgatandó tanúk nagy száma miatt.