Varga Mihály: Spórolni kell a nyugdíjasévekre

Varga Mihály
Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter előadást tart az 53. Közgazdász-vándorgyűlés záró plenáris ülésén a Miskolci Egyetemen 2015. szeptember 5-én.
Vágólapra másolva!
A társadalom elöregedése miatt szükséges, hogy az öngondoskodás minél előbb elterjedjen, mondta Varga Mihály, aki szerint a kormány politikájának legfontosabb eredménye, hogy az emberek több pénzt tudnak félretenni.
Vágólapra másolva!

A társadalom korszerkezete szükségessé teszi az öngondoskodás mielőbbi elterjedését. Magyarországon a 65 év felettiek létszáma 1,8 millió fő, míg az öregségi nyugdíjasoké 2 millió, a foglalkoztatottak száma 4,2 millió fő. A nyugdíjkiadások 2014-ben a GDP 9,1 százalékát és az államháztartási kiadások 17 százalékát jelentették, mondta el Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a Portfolio Öngondoskodás 2015 konferencián.

Többet tudnak félretenni

A miniszter szerint az elmúlt időszak egyik legfontosabb eredménye, hogy nőtt a háztartások öngondoskodásra fordítható pénze. A megtakarítások 2010-hez képest közel tíz százalékkal emelkedtek, 2014 végén a GDP 118,1 százalékát tették ki.

Szavazzon!

Ön tesz félre pénzt a nyugdíjas éveire?

Varga Mihály szerint a kormány gazdaságpolitikája az elmúlt években megerősítette a hazai nyugdíjrendszert. A bruttó hazai termék növekedése, a foglalkoztatottak számának jelentős emelkedése, az államadósság és a költségvetési hiány mértékének csökkenése egyértelműen előnyös a nyugdíjrendszer hosszú távú működése szempontjából.

A társadalom elöregszik, fontos az öngondoskodás MTI Fotó: Vajda János

Egyre nagyobb az igény

Az öngondoskodás formái közül évről évre emelkedik a nyugdíj- és egészségpénztári, a biztosítási, valamint a lakás-takarékpénztári megtakarítások iránti igény – tudatta Varga Mihály a tárca közleménye szerint. Mint fogalmazott: a nyugdíj- és egészségpénztárakkal kapcsolatban

a kormány célja egyértelmű, ösztönözni kívánja az öngondoskodás ezen formáinak térnyerését.

Ezzel összhangban módosult például 2014. január 1-jén a személyi jövedelemadóról szóló törvény, amely adókedvezményt biztosít a nyugdíjbiztosítással rendelkezők részére. Emellett az állam támogatja az önkéntes pénztári megtakarítási formát is, így a megtakarításhoz kapcsolódó adókedvezményt továbbra is élvezhetik a tagok.

Fotó: Polyák Attila - Origo

A nyugdíjrendszerről a miniszter azt mondta, stabil, de az öngondoskodás elemi rész kell, hogy legyen mindenkinek az életében. Szemléletváltást igényel az állampolgároktól, és minél több embernek fel kell ismernie azt, hogy mindenkinek az életében szükség van arra, hogy megtakarításokkal rendelkezzen.

Ez lesz az egyéni számlákkal

Az egyéni tb-számlák rendszeréről Varga Mihály elmondta, ügyfélkapus jelszóval bárki megnézheti ma, hogyan áll az egyéni tb-számlája. A nyugdíjfolyósító adatai szerint az adatokat 30-40 ezer ember le is kérte. A nemzetgazdasági miniszter szerint azonban a többiek számára is elérhetővé kell tenni az adatokat, ezért a kormány tervei között szerepel, hogy az egyéni számlák visszanézhetők legyenek, de ez jelentős adatfeldolgozást igényel – tette hozzá.

Most kéne abbahagyni...

Varga Mihálynak a konferencia előtt sokan gratuláltak, mert a napokban megválasztották a kelet- és közép-európai régió legjobb pénzügyminiszterének. A miniszter megköszönte a gratulációkat, és megjegyezte, felesége azt mondta neki a díj átadása után

Gyűlnek a felhők

A világgazdaság borús jeleiről is beszélt a nemzetgazdasági miniszter. Ha jól mennek a dolgok, akkor valami el fog romlani, ez általában így szokott lenni – tette hozzá. Több borús jel is van most a világgazdaságban. Ahhoz, hogy a magyar gazdaság ebből ne érezzen meg semmit, a kormánynak több teendője is van például, hogy a beruházások szintje 20 százalék felett maradjon. Példaként említette, hogy a

terveik között szerepel a családok otthonteremtési kedvezményének a kibővítése,

az uniós pályázatok kiírásának a felgyorsítása és a banki hitelezés ösztönzése is.

Fontos a beruházások és a lakásépítés ösztönzése, mivel nagyon alacsony a lakásépítések száma. Évente 8-9 ezer lakás épül, míg 2000-ben 36 ezer új otthon épült évente. Varga Mihály azt mondta, olyan csomagot akarnak összeállítani, ami ösztönzi a lakásépítést és a lakásfelújítást is.

A nemzetgazdasági miniszter azt mondta, a bankszövetséggel és a kereskedelmi bankokkal is összefogtak, hogy több hitel mehessen a gazdaságba. Csökkentették a bankadót, és abban bíznak, hogy a hitelezés ettől erősödni fog – mondta Varga Mihály.

A feketegazdaságtól függ az áfacsökkentés

Végül kérdésre válaszolva azt mondta, a magyar áfa az unióban a legmagasabb, de áfacsökkentésre nem lát esélyt a következő években. „Ha eredményesen tudjuk a feketegazdaság eredményeit csökkenteni, ami ma a magyar gazdaság 20-22 százalékát teszi ki, akkor lehet csak szó áfacsökkentésről” – mondta Varga Mihály.