Vörös húsok: a konyhában is megelőzhető a rák

vöröshús, húskészítmény, felvágott egy hentespultban
Vágólapra másolva!
A Vágóállat és Hús Szakmaközi Szervezete és Terméktanácsa a húsfeldolgozókat félti, mert szerintük a WHO félreinformálja a fogyasztókat. 
Vágólapra másolva!

A vörös húsok rákkeltő hatását valószínűsítő WHO-tanulmány indokolatlanul félreinformálja a fogyasztókat, ugyanakkor az állatok tartásával, vágásával és húsfeldolgozással foglalkozók gazdasági helyzetét is ellehetetlenítheti - állítja a Vágóállat és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (VHT).

Rákkeltő a vörös hús

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) hétfőn tette közzé rákkutató intézetének tanulmányát, amelyben

megállapították, hogy a feldolgozott hústermékek fogyasztása rákkeltő,

és "valószínűleg" a vörös húsoké is az. Ide sorolják a sertést, a marhát, a borjút, a bárányt, a birkát, a lovat és a kecskét. A VHT a közleményében leszögezi, hogy a WHO által közzétett eredmények alapján nem bizonyított, hogy a vörös húsok rákkeltő hatásúak lennének.

Forrás: AFP/John Macdougall

A szakmaközi szervezet fontosnak tartja a kutatási eredmények meggondolt, felelősségteljes értékelését és a fogyasztók tárgyszerű informálását. Rámutat arra, hogy a tenyésztésben alkalmazott genetikai fejlesztések eredményeként például a sertéshús egyes, élelmezési szempontból fontos paraméterei (zsírtartalma, koleszterintartalma, fehérjetartalma) ma már hasonlóak, esetenként jobbak is, mint bizonyos fehér húsoké.

A konyhában kell vigyázni

A most nyilvánosságra hozott kutatási eredmények ugyanakkor rávilágítanak arra, hogy a húskészítmények előállítása és a konyhai elkészítés során alkalmazott műveletek során sokkal nagyobb figyelemmel kell eljárni - emeli ki a VHT. Így az adalékanyagok túlzott felhasználását mellőzni kell, és betartani a főzés, grillezés, pácolás és egyéb előkészítési technikák szabályait. Ezzel meg lehet akadályozni a negatív hatásokat - teszik hozzá.