A multik kíváncsian várják a kormány ötleteit

pénztárgép, online kassza, illusztráció, Áruk a pénztár futószalagján a SPAR Magyarország Kft. Bécsi úti szupermarketében a cég online kasszákat bemutató sajtótájékoztatóján
Illusztráció.
Vágólapra másolva!
A multik valószínűleg összevonták szemöldöküket a kormány újabb ötletén. Egy kiszivárgott törvénytervezet szerint jelentősen több embert kell majd foglalkoztatniuk hamarosan. A kormány mivel Brüsszel nem engedte, hogy az élelmiszerlánc-felügyeleti díjat bevezessék Magyarországon, ezért újabb fogást keres az üzletláncokon.
Vágólapra másolva!

Kötelező létszámnövelés jöhet a 400 négyzetméternél nagyobb kiskereskedelmi áruházakban. A Magyar Idők úgy tudja, egy készülő jogszabálytervezet szerint átlagosan a duplájára kell emelniük a multiknak a dolgozóik létszámát.

Óvatosan a számokkal

Vámos György az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára az Origónak azt mondta, mivel egy sajtóhírről van szó, ezért semmi biztos információ nem áll a rendelkezésre. Az OKSZ főtitkára szerint miután a Nemzetgazdasági Minisztérium részéről semmilyen egyeztetés nem történt, a számokkal óvatosan kell bánni.

Forrás: MTI/Kallos Bea

Nem tudjuk, hogy mire vonatkozik az

elvárás, hogy 70 négyzetméterenként álljon egy ember az üzletláncok polcai mellett;

a kereskedelmi egységek bruttó alapterületére vagy csak az eladó térre. A létszámnöveléssel kapcsolatban is azt mondta Vámos György, hogy az eladók duplájára növelését túlzónak tartja.

A multik kíváncsiak

Megkerestük a multikat, hogy mit szólnak a javaslathoz. A Tesco azt közölte, „nem ismerjük a tervezett jogszabály pontos szövegét, így számításokat sem tudunk végezni.” A Spar azt írta, „egyelőre csak egy sajtóhírrel állunk szemben,

A Lidl Magyarország is a médiából értesült az esetleges létszámnövelésről. Mivel konkrétumokról ők sem tudnak, így az említett téma kapcsán érdemben nem tudtak nyilatkozni.

Vámos György azt mondta, az unióban sehol nincs ehhez hasonló szabályozás, mint amiről a sajtó most ír, ezért könnyen

elképzelhető, Brüsszel ennek a kötelező létszámnövelési szabályozásnak sem örülne.

„A gazdasági világban nem jellemző, hogy megmondjuk, hány ember álljon egy telefonbolt ügyfélszolgálatán, vagy az autógyárban hány méterenként dolgozzon egy összeszerelő ember" – tette hozzá Vámos György.

A szakember szerint egyénként,

ha a jogszabálytervezetre mégis rábólintanak a parlamentben, akkor az a hazai láncokat is érintheti.

Munkaerőhiány van a kereskedelemben

A kereskedelemben egyébként körülbelül 340 ezer alkalmazott dolgozik, és jelenleg 34 ezer olyan munkanélküli van, aki nemrég a kereskedelemben dolgozott. A kormány az új tervezettel a kereskedelemben lévő 10 százalékos munkaerőhiányt szeretné orvosolni. Mivel egyelőre Brüsszel miatt nem vezethették be az élelmiszerlánc-felügyeleti díjat, ezért a multik zsebében 15-18 milliárd forint maradhat.

Fotó: Bielik István - Origo

Évek óta nem megfelelőek a munkakörülmények a nagyáruházakban,

kimutatások szerint a dolgozók leterheltsége 20 százalékkal nagyobb az átlaghoz képest, egy ember kettő munkáját látja el a kasszánál, a raktárban, a bevásárlótérben - mondta a Magyar Időknek Bubenkó Csaba a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetének elnöke.