Nem változtatott az irányadó kamaton a Fed

Fed Chair Janet Yellen Holds News Conference Following Federal Reserve Policy Meetings GettyImageRank3 Business FINANCE HORIZONTAL Following Feeding USA Washington DC MEETING POLITICS PRESS CONFERENCE Hold Federal Open Market Committee 2015 Janet Yellen E
WASHINGTON, DC - JUNE 17: Federal Reserve Bank Chair Janet Yellen holds a news conference following a meeting of the the Federal Open Market Committee at the Fed June 17, 2015 in Washington, DC. The FOMC, the policy-making arm of the Federal Reserve, decided to hold interest rates at zero and gave no information about when it might raise rates for the first time in nine years. Chip Somodevilla/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
Nem változtatott az irányadó kamat 0-0,25 százalékos szintjén az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed monetáris döntéshozó testülete, a nyíltpiaci bizottság szerdán.
Vágólapra másolva!

A Federal Reserve 2008 decembere óta tartja gazdaságösztönző céllal zéró közeli szinten az irányadó kamatot.

A kamattartó döntés megfelelt a többségi piaci várakozásoknak.

A testület 9-1 arányban szavazott a kamattartás mellett. A Richmond Fed elnöke, Jeffrey Lacker már a második alkalommal tette le a voksát egy 25 bázispontos emelés mellett. A szeptemberit megelőző öt ülésen a testület még egyhangúlag a kamattartás mellett szavazott.

Jók a kilátások

A FOMC a mostani kamattartó döntés indoklásában változatlanul kedvező véleményt alkotott az amerikai gazdasági növekedés kilátásairól, a növekedés mértékének jellemzésére pedig a már megszokott "mérsékelt ütemű" kifejezést alkalmazta.

A Fed a döntés indoklásából ezúttal azonban elhagyta a világgazdasági fejlemények növekedést fékező hatására, valamint az inflációra, mint a kamatemelést gátló tényezőre a korábbi szövegekben tett utalást.

Kedvezőbb a kép

Az előző, szeptemberi kamatdöntés indoklásában a Fed még külön kiemelte, hogy "a világgazdasági és a nemzetközi pénzpiaci fejlemények kockázatot jelenthetnek az amerikai gazdaság növekedési kilátásaira és az inflációs várakozásokra". Azt a kitételt azonban, hogy "szoros figyelemmel követjük a világgazdasági és nemzetközi pénzügyi fejleményeket", az előzőhöz hasonlóan a mostani dokumentumban is alkalmazta a testület.

A döntés indoklásában

a Fed kiemelte a lakossági kiadások és a vállalati tőkeberuházások "erőteljes" növekedésének kedvező hatását,

de megelégedésének adott hangot az ingatlanpiaci forgalom alakulását illetően is.

Az infláció alakulására vonatkozóan a Fed a mostani indoklásban bizakodó hangot ütött meg annak ellenére, hogy ez továbbra is elmarad a hosszú távú céltól.

Az alacsony infláció elsősorban az energiaárakra és a nem energiaipari importra vezethető vissza

- mutatott rá.

A FOMC a foglalkoztatás növekedési ütemének lassulása és a munkanélküliségi ráta stabilizálódása okán kifejezte reményét a munkaerőpiaci helyzet további javulására. A valószínű további javulás egyik meggyőző jeleként kiemelte, hogy a rendelkezésre álló munkaerő kihasználatlanságának mértéke jelentősen csökkent.

Janet Yellen a Fed elnöke Forrás: AFP/Chip Somodevilla

Az előző, szeptemberi kamatdöntő ülésekhez képest tehát a FOMC álláspontjában bekövetkezett leglényegesebb változás az, hogy

érzékelhetően enyhültek a testület aggályai

a világgazdasági helyzet és a nemzetközi pénzpiaci turbulencia hátrányos amerikai gazdasági következményeit illetően.

Ennek szellemében pedig a testület a mostani indoklásban egyértelmű jelzést tett arra, hogy a következő ülésen már érdemben foglalkozik a kamatemelés megkezdésének a lehetőségével.

A Fed illetékesei az idei év elején tettek először utalásokat a monetáris szigorítás lehetséges megkezdésére valamikor az év vége felé.

A Fed monetáris döntéshozó testülete, a FOMC legközelebb december 15-16-án tart kamatdöntő ülést.