Budapesten és Brüsszelben is tüntettek a magyar méhészek

méhek a városban, városi méhészet, két méhész kaptárjai mellett a franciaországi Saint-Martin-d'Hčres-ben
Vágólapra másolva!
A vegyes mézek 40 százaléka valójában nem is méz - hangzott el a demonstráción.
Vágólapra másolva!

Pénteken Brüsszelben is demonstráltak magyar méhészek, Mészáros László, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME) elnöke azt mondta, budapesti akciójukkal ezt a megmozdulást is támogatják.

Sok az álméz

Mészáros László elmondta, az egyesület idén is laboratóriumban viszgáltatta meg a magyar piacon kapható mézeket. A vizsgálata kimutatta, hogy

a vagyes mézként árult termékek 40 százaléka ipari méz volt,

a többi 60 százalék pedig igen gyenge minőségű, de valamennyi keverék méz előállításához kínai eredetű mézet használtak fel.

Az OMME elnöke hangsúlyozta, szeretnék elérni, hogy a terméken a fogyasztók megfelelő tájékoztatást kapjanak, jelenleg ugyanis a méz cimkéjén származási helyként nem tüntetik fel az áru pontos eredetét, ehelyett az EU-ból, illetve az EU-n kívülről való származás szövege szerepel. Emellett hiányzik a fogyasztók tájékoztatásából a beltartalom százalékos arányú feltüntetése is.

Ne adjanak mézet a keverékhez

Cserényi Péter, az OMME szakmai elnökhelyettese elmondta, hogy a magyar méz kiváló minőségű, és arra szólítják fel tagjaikat, ne adják a gyenge minőséget eredményező keveréshez a magyar mézet. Az OMME szakmai elnökhelyettese arra hívta fel a figyelmet, hogy

a méz keverésében többnyire Kínából és Dél-Amerikából származó mézet használnak az Európai Unióban,

és ezzel nemcsak a fogyasztókat tévesztik meg, hanem a magyar és az uniós méztermelőket szorítják ki a piacról, rontják exportlehetőségeiket. Szerinte a Kínából származó méz hamisított, nem felel meg a termék kritériumainak.

Fodor Attila, a CBA kommunikációs igazgatója bejelentette, hogy az egyesület jelzése alapján üzlethálózatukból kivonták a kínai hányadot is tartalmazó mézeket, a jövőben ilyen terméket nem forgalmaznak. Hozzátette, a magyar piacon lévő ipari méz sütésre alkalmas, de nem asztali termék.