Csőd esetén ezeket a bankokat segítenék ki

legyel, Zloty
Coins of one Grosz (1/100 of Polish Zloty ; 1 EUR - 4 Zloty ), are pictured on January 15, 2013 in Warsaw. Polish National Bank wants to withdraw they from circulation. AFP PHOTO/JANEK SKARZYNSKI
Vágólapra másolva!
Összeállította a védett bankok listáját a G20 gazdasági stabilitási szervezete. Ezek azok a bankok, amelyek közül ha egy bedőlne, az egész világgazdaságban válságot idézne elő.
Vágólapra másolva!

A 2007–2008-as gazdasági válság óta közismert a „too big to fail”, vagyis „túl nagy ahhoz, hogy bedőljön” kifejezés. A fogalom lényege, hogy egyes multinacionális cégek, elsősorban bankok olyannyira be vannak ágyazva a világgazdaságba, hogy ha csődbe mennének, rengeteg más céget is magukkal rántanának. Emiatt egyes közgazdászok szerint a legjobb megoldás, ha a kormányok inkább kifizetik a cégek adósságait, hogy megakadályozzák ezt a dominóhatást.

Egyszer már fizettek nekik

Bár az elképzelés már a ’80-as években felbukkant, 2008-ban került át tömegesen a gyakorlatba, amikor az amerikai kormány több, a csőd szélére került bank adósságát is kifizette.

Így kapott több milliárd dolláros összegeket adósságrendezésre

a JPMorgan, a Morgan Stanley vagy a Bank of America.

Ezek a cégek most a világ 19 legnagyobb gazdaságát és az EU-t tömörítő G20 listájára is felkerültek. A G20 Gazdasági Stabilizációs Hivatala hivatalos listát állított össze az úgynevezett „globális, rendszerszintű fontosságú bankokról", vagyis azokról, amelyeket az államoknak ki kellene segíteniük, ha a csőd fenyegetné őket.

A védett bankok listája Forrás: financialstabilityboard.org

Még a nyugati bankok vezetnek

A bankokat négy kategóriába sorolták, attól függően, hogy mennyire tartják őket fontosnak a globális gazdaságban.

A magasabb kategóriákba sorolt bankok általában több tőkével is dolgoznak,

így valószínűleg a kisegítésük is többe kerülne.

A listán a legmagasabb kategóriába került az Obama-adminisztráció által is megmentett JP Morgan Chase. Az amerikai bank mellett csak egy pénzintézet, a brit HSBC került be ugyanebbe a csoportba. A HSBC a világ tőke szempontjából negyedik legnagyobb bankja.

Ezen a ranglistán az első három helyen három kínai állami bank áll:

az Industrial and Commercial Bank of China, a China Construction Bank Corporation és az Agricultural Bank of China. Ezek szintén szerepelnek a G20 listáján is, de csak a legalacsonyabb kategóriába fértek bele, valószínűleg azért, mert ezek a bankok egyelőre leginkább kínai tőkét kezelnek, míg a nyugati bankok a világ minden tájáról szolgálnak ki céges és magánügyfeleket.

A legmagasabb kategóriákba csupa európai és amerikai bank került,

köztük a Deutsche Bank, a Bank of America és a svájci Credit Suisse. Kivételt csak a japán Mitsubishi UFJ Financial Group, a nagy múltú műszaki cég pénzügyi szolgáltatója jelent. A listára felkerült a magyar lakossági bankpiac két jelentős szereplője is, az ING Bank és az Unicredit Group.