A rendőrség szerint nem követett el bűncselekményt Matolcsyék alapítványa

gazdasági bizottság
Budapest, 2014. december 9. Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke meghallgatásán az Országgyűlés gazdasági bizottságának ülésén 2014. december 9-én. MTI Fotó: Soós Lajos
Vágólapra másolva!
Nem fizetett aránytalanul sokat a jegybank egyik alapítványa 2015 februárjában egy svábhegyi luxuskastélyért, a rendőrség ezért megszüntette a nyomozást. Az alapítvány bruttó 1,3 milliárd forintot fizetett az ingatlanért, egy másik ingatlanos cég hirdetésében 100 millió forinttal olcsóbban kínálták. A rendőrségi határozat arra a bírói gyakorlatra hivatkozik, mely szerint 20 százalékos eltérés még belefér a piaci kockázatvállalásba.
Vágólapra másolva!

Nem nyomoz tovább a rendőrség a Magyar Nemzeti Bank (MNB) egyik alapítványának ingatlanvásárlása után. A Magyar Nemzeti Bank Pallas Athéné Geopolitikai Alapitványa 2015 februárjában bruttó 1,3 milliárd forintért vásárolt meg egy luxuskastélyt a budapesti svábhegyen. Egy másik ingatlanos cég hirdetésében

ugyanezt az ingatlant 100 millió forinttal olcsóbban kínálták eladásra.

Az ügyben Tényi István tett feljelentést a rendőrségen hanyag kezelés gyanúja miatt, ismeretlen tettes ellen.

Nem fizettek érte aránytalanul sokat

A hasonló elhelyezkedésű ingatlanok interneten fellelhető irányárai alapján a vételár nem volt aránytalanul magas, a meghirdetett irányár mellett a különbség a piaci kockázatvállalás mértékén belül volt. Ezért az ötödik kerületi rendőrkapitányság vizsgálati osztályának osztályvezetője a nyomozást megszüntette.

A rendőrség szerint a jegybank alapítványa nem fizetett aránytalanul sokat a kastélyért Forrás: MTI/Soós Lajos

A rendőrségi határozat szerint az alapítvány kuratóriumának az alapító okirat felhatalmazása alapján ráadásul joga volt aláírni a vételi szerződést.

20 százalék különbség belefér

A határozatban a rendőrség emlékeztet rá, hogy az ingatlanok piaci árképzése bonyolult, nagy különbségek állhatnak elő. Arra is emlékeztetnek, hogy a bírósági ítélkezés gyakorlata szerint 20 százalékos eltérés még belefér a "megengedett piaci kockázatvállalásba". A kérdéses ingatlanügyben pedig a különbség ennél kisebb volt.

Nem bűncselekmény

Az alapítvány képviselői nem követtek el kötelességszegést és nem okoztak vagyoni hátrányt az alapítványnak. Hűtlen kezelés sem történt, sőt semmilyen más bűncselekményt sem merít ki az ingatlanüzlet a rendőrség szerint.