Kevesebb új lakást épült, mint tavaly

Beindult a lakáspiac? 5 tanács, amelyet ingatlanvásárlás előtt érdemes megfogadnod!, Otthon
Vágólapra másolva!
Az idei év első három negyedévében alig több mint 4600 új lakás épült, ami az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének elnöke szerint kevés a teljes évre várt 9500-hoz képest, s azt jelzi, hogy idén a tavalyinál kevesebb új lakás készülhet el.
Vágólapra másolva!

A KSH szerdán közzétett adatai szerint az idei év első kilenc hónapjában 4657 lakás épült, 9,5 százalékkal kevesebb, mint a múlt év első három negyedévében, a kiadott építési engedélyek száma viszont 24 százalékkal, 8616-ra nőtt.

Magasak az építményadók

Koji László, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségénekaz elböke adatokat értékelve az MTI-nek szerdán elmondta: 2013-ban mintegy 7300,

2014-ben több mint 8300 új lakás készült el Magyarországon.

Az ÉVOSZ erre az évre körülbelül 9500-zal számolt, ezt támasztotta alá egyebek mellett a kivitelezői rendelésállomány és a kiadott építési engedélyek száma is - mondta.

Koji László ugyanakkor felhívta a figyelmet arra az ellentmondásra, hogy hónapok óta nő a kiadott lakásépítési engedélyek száma, a használatba vett új lakásoké viszont csökken. Koji László szerint ennek az is oka lehet, hogy az önkormányzatok magas építményadókat vetettek ki. Ezért gyakran előfordul, hogy az ingatlan elkészül és a tulajdonosok be is költöznek, de amíg lehet, nem kérik meg a használatbavételi engedélyt, így nem kell építményadót fizetniük - mutatott rá.

Áfacsökkentés segítene

Koji László úgy látja,

továbbra sincs megoldva a lakossági új lakásépítés finanszírozása, ezért épül kevés lakás.

A szakszövetség elnöke szerint szükség lenne arra, hogy a kereskedelmi bankok 3-4 százalék közötti kamatozású, hosszú távú forintalapú lakáskölcsönt biztosítsanak kiszámítható feltételekkel, ami az átlagos pénzügyi helyzetben lévő családok által vállalható. Hozzátette, kormányzati szerepvállalással egy ilyen hitelkonstrukció kidolgozható lenne. Koji László kiemelte az új lakások

jelenlegi 27 százalékos általános forgalmi adóját 5 százalékra kellene csökkenteni,

ami szerinte tartósan megjelenne az árakban.

EU-s forrásokból

A Társaság a Lakásépítésért, Lakásfelújításért Egyesület az MTI-hez eljuttatott kommentárjában hangsúlyozta: nem igényelnek hazai költségvetési pénzeket a lakásépítések és -felújítások érdemi élénkítését szolgáló javaslataik. Az egyesület szerint minél több európai uniós forrást kellene felhasználni a 2014-2020-as uniós támogatási időszakban

az energetikai felújításokra, az energiahatékony lakásépítésekre és a közösségi bérlakásépítésekre.

Az egyesület közölte: lehetőség van arra, hogy épületenergetikai céllal építésre és felújításra bevonják az Európai Beruházási Bank forrásait, amelyekkel költségvetési támogatás nélkül, alacsony kamat mellett, forintalapon, hosszú távú lakáshitel bevezetésére lenne mód.

Lakásfelújításra is

Szükségesnek tartják emellett, hogy a Magyar Nemzeti Bank a növekedési hitelprogram kedvezményes forrásait biztosítsa a lakásépítést, lakásfelújítást vállaló családok számára is.
Az egyesület szerint a családok otthonteremtési kedvezményét (csok) olyan szintre kellene emelni, hogy az

energiahatékony, legális lakásépítések áfa-tartalmát jutassa vissza az építkező, új lakást vásárló gyermekes családoknak.

A csok mértéke még az áfa összegét sem adja vissza támogatásként. Alternatívát jelentene, ha a lakásépítésekkel kapcsolatos áfát a jelenleginél lényegesen alacsonyabb szintre csökkentené a kormány - tették hozzá a közleményben. A szervezet emellett sürgeti a lakásépítésekkel, lakásfelújításokkal foglalkozó központi hivatal létrehozását, illetve kormánybiztos kinevezését.