Rengeteg potenciál van a menekültekben

München Németország menekültek
Vágólapra másolva!
5-10 éven belül megtérül a menekültek ellátására fordított összeg - állítja egy vezető német közgazdász. Marcel Fratzscher szerint ennél jobbkor nem jöhetnének a migránsok.
Vágólapra másolva!

A Német Gazdaságkutató Intézet (DIW) vezetője, Marcel Fratzscher azt mondta, hogy az országba érkező menekültek nagy lehetőséget jelentenek a német gazdaságnak, néhány éven belül több hasznot termelnek majd, mint amennyit az állami költségvetés most fordít az ellátásukra és integrálásukra.

Többlet van a költségvetésben, miközben friss munkaerőre van szüksége az országnak" - mondta Marcel Fratzscher.

Haszon és félelem

A DIW számításai szerint a migránsokra költött eurómilliárdok 5-10 éven belül megtérülnek azzal, hogy a gyenge beruházási kedv felpörög, és új lendületet ad az ország gazdaságának. Az elemzés elismeri, hogy Németország egyes részein káoszt és félelmet okoz a migránsok nagyszámú megjelenése, és óriási logisztikai feladat az ellátásuk és integrálásuk, összességében mégis pozitívnak értékeli Angela Merkel "nyitott ajtó" politikáját.

Többségében fiatalok érkeztek Németországba Fotó: Vörös Szabolcs - Origo

David Folkerts-Landau, a Deutsche Bank vezető közgazdásza szerint az országba beáramló menekültek a jólétet jelentik majd a jövő generációi számára, mert többségük 25 év alatti fiatal, akikben rengeteg foglalkoztatási és adófizetői potenciál van. Hasonló véleményen van a Foglalkoztatási Kutatóintézet vezetője is. Joachim Möller alaptalannak tartja azokat a félelmeket, hogy a menekültek miatt csökkennének majd a bérek. Marcel Fratzscher maga sem hitte, hogy vezető német közgazdászok is szívesen beszélnek a menekültválság pozitív gazdasági hatásairól, mert

eddig csak bírálatokat kaptak a témában nyilatkozók.

Többlet van a költségvetésben

Becslések szerint a német államkincstár évente mintegy 12 ezer eurót költ egy menedékkérőre, mire eldől, hogy maradhat-e az országban, vagy sem. Idén a teljes költség nagyjából 10 milliárd euró, a német GDP 0,3%-a. A Német Gazdaságkutató Intézet 2015-re 15 milliárd eurós költségvetési többlettel számol, és hasonló számot vár 2016-ra is, így pénzügyileg most a legideálisabb az ország helyzete a menekültek befogadására.

40%-uk legalább 20 évig marad Németországban Fotó: Vörös Szabolcs - Origo

A DIW tanulmánya idén és jövőre 1-1 millió, 2017-18-ra fél-fél millió menekült érkezésével számol és feltételezi, hogy a menekültek 40%-a legalább 20 évet tölt Németországban. Az intézet vezetője szerint akkor is pozitív szaldóval kalkulálhat az ország, ha a menekültek négy év után hazamennének, mert érkezésük olyan gazdaságélénkítő hatású, ami 10, 20, 30 év múlva is kifizetődő lesz.