Százmilliárdokban mérik a rezsicsökkentés hatását

parlamenti előzetes, Rezsicsökkentést hirdető óriásplakát Budapesten
Vágólapra másolva!
A rezsicsökkentések következtében 373 milliárd forintot takarítottak meg a lakossági fogyasztók az elmúlt két évben, derül ki a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal adataiból. Egy átlagos család éves megtakarítása a 100 ezer forintot is meghaladja.
Vágólapra másolva!

A földgáz, a villamos energia és a távhő rezsicsökkentések következtében a lakossági fogyasztók összesen 334 milliárd forintot takarítottak meg 2013-ban és 2014-ben összesen, valamennyi ágazatot figyelembe véve több mint 373 milliárdot.

A legtöbbet a villanyszámlán spóroltak a fogyasztók,

ezen szolgáltatásért közel 160 milliárd forinttal fizettek kevesebbet a két év alatt. A földgáz esetében 139 milliárd forint volt a lakossági felhasználók összes megtakarítása, míg a távhő árának csökkentésével 35 milliárd maradt a fogyasztóknál a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) adatai szerint.

A MEKH szerint egy család éves megtakarítása meghaladja a 100 ezer forintot Fotó: Origo

Az idei évben az év végéig a lakosság további 242 milliárd forintot takarít meg a földgáz, a villamos energia és a távhő rezsicsökkentéseknek köszönhetően, valamennyi ágazatot figyelembe véve több mint 268 milliárdot, közölte a hivatal.

Csökkentek a tartozások

Az energiaköltségek csökkentésének eredményeképpen a lakossági rezsihátralékok jelentős mértékben csökkentek az elmúlt években.

A legnagyobb tartozást a villamos energia egyetemes szolgáltatóknál halmozták fel a lakosok.

Itt közel 10 milliárd forinttal csökkent a lejárt határidejű hátralék, amely a tartozások harmadát jelenti, közölte a MEKH.

A földgáz tekintetében a kifizetetlen számlák összege közel felére csökkent: a hivatal adatai szerint 2013. szeptemberében 25,69 milliárd forint, míg 2015. szeptemberében már csak 13,13 milliárd forint tartozásuk volt a lakossági fogyasztóknak.

Családonként 100 ezer forint

A MEKH megvizsgálta, hogy családonként mekkora megtakarítást érhettek el a lakossági fogyasztók a rezsicsökkentéseknek köszönhetően. A hivatal szerint egy kétgyermekes, társasházban élő család fogyasztását figyelembe véve földgáz és távhővel való fűtés esetén is több mint 100 ezer forint marad évente a családoknál.