Botrány a vidékfejlesztési pályázatoknál

felsőoktatási keretszámok, pályakezdő, friss diplomás, diplomaosztó, végzős hallgató tartja ölében bizonyítványát a Nyugat-Magyarországi Egyetem Benedek Elek Pedagógiai Karának diplomaosztó ünnepségén
Vágólapra másolva!
Eddig 127 kérelemnél merült fel a gyanú, hogy a fiatal gazdák számára kiírt vidékfejlesztési támogatásra a pályázók hamis végzettséget igazoló okiratok másolati példányait nyújtották be. A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal belföldi jogsegély keretében összesen 170 oktatási intézménytől kért okirat-igazolásokat, a gyanús ügyekben pedig rendőrségi feljelentést tesz - mondta Gyuricza Csaba, az MVH elnöke.
Vágólapra másolva!

Az MVH ügyfélbarát hivatalként kíván működni, azonban ennek része az is, hogy az uniós és a hazai jogszabályokat betartva, a becsületesen pályázó gazdákat támogatja - emelte ki az elnök. Emlékeztetett továbbá arra, hogy a Miniszterelnökség tavasszal a fiatal gazdák induló támogatására is írt ki pályázatot a 2007-2013 közötti, előző uniós költségvetési ciklus megmaradt vidékfejlesztési forrásainak felhasználása érdekében.

Problémás esetekre bukkantak

A jogcím népszerű volt,

a beérkezett támogatási kérelmek száma jelentősen meghaladta a korábbi évekét:

6943 benyújtott kérelem közül az MVH 3011-et ítélt támogathatónak, mintegy 38 milliárd forintos összegben. Egy-egy igénylő legfeljebb 40 ezer eurót - mintegy 12 millió forintot - kaphat, ehhez pedig többek között igazolnia kellett a megfelelő szakképzettséget is - mondta.

Vizsgálják a bizonyítványok eredetiségét Forrás: MTI/Filep István

Gyuricza Csaba tájékoztatása szerint több problémás esetre bukkantak a munkatársai. Eddig 36 szakképző intézmény által kibocsátott több, végzettséget igazoló dokumentum ügyfél által benyújtott másolata esetében merült fel a gyanú, a dokumentum eredetiségét illetően.

Nyomoznak

Az esetleges bűncselekmények, visszaélések felderítése a nyomozó hatóság feladata - húzta alá, hozzátéve: a hivatal 170 intézménytől kérte belföldi jogsegély keretében, hogy az idei fiatal gazda pályázatra beadott, végzettséget igazoló okiratokon szereplő bizonyítványszámok és nevek eredetiségét igazolják. Eddig

127 esetben merült fel, hogy a pályázók hamis okiratokról készült másolatokat nyújtottak be

és ezzel kívánták bizonyítani, hogy megfelelnek a támogatás feltételeit meghatározó rendeletben rögzített feltételeknek.

Az MVH bűncselekmény gyanújával feljelentést tesz

mindegyik esetben az illetékes nyomozó hatóságnál. Tudomásuk szerint az MVH által követett eljárással egyezően több érintett szakképző-, illetve felsőfokú oktatási intézmény is feljelentést tett már az MVH megkeresésének hatására. A rendőrségi nyomozás folyamatban van - jelezte.

Közlése szerint sajnos

más visszaélési kísérletre is bukkantak,

mintegy 400 kérelmet úgynevezett "mesterséges körülmények" megteremtésével nyújtottak be, például úgy, hogy egy címre többen is bejelentkeztek. Találtak olyan ingatlant, amit 16 személy is állandó lakcímeként vagy tartózkodási helyeként jelentett be.

Lesz támogatás az új cíkluban is

A fiatal termelők a 2014-2020-as időszakban is jelentős támogatásokhoz juthatnak nemcsak a vidékfejlesztési programból, hanem az úgynevezett első pillérbe tartozó közvetlen kifizetéseknél is célzott forrásokra pályázhatnak. Az MVH formai és tartalmi szempontból fokozottan ellenőrzi a kérelmeket más jogcímeknél is, hogy elkerülhetőek legyenek az esetleges visszaélések.

Az ellenőrzések a támogatási összegek "növeléséhez" is hozzájárulhatnak, hiszen a jogosulatlan igénylők kiszűrésével több marad a jogosult gazdáknak - mondta Gyuricza Csaba.