Megtudjuk, mennyivel keresünk többet

Vágólapra másolva!
Jövő héten kedden kamatdöntő ülést tart a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa, de a korábban bejelentettek szerint nem várható a kamatszint változása. Ezen kívül államháztartási, valamint kereseti adatok is megjelennek, de egyik sem lesz piacmozgató hatású.
Vágólapra másolva!

Kedden tartja soron következő, novemberi kamatdöntő ülését az MNB Monetáris Tanácsa, piaci elemzők egybehangzó véleménye szerint

a testület októberhez hasonlóan nem változtat az alapkamat 1,35 százalékos szintjén.

Az egy hónappal korábbi kamatdöntő ülés után az elemzők egyetértettek abban, hogy legalább 2016 végéig változatlan maradhat a magyar jegybanki alapkamat.

Csütörtökön hozza nyilvánosságra a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) az államháztartás idei első tízhavi részletes adatait. A november első hetében közzétett előzetes adatok szerint az államháztartás központi alrendszere októberben 138,4 milliárd forint többlettel zárt, ami egyrészt a korábban felfüggesztett több száz milliárdos uniós transzfer részbeni megérkezésének, másrészt a megnövekedett adóbevételeknek köszönhető.

Az első tízhavi deficit 816,2 milliárd forint volt,

ami az egész évre várt - júniusban 892,4 milliárd forintra megemelte - deficit 91,5 százaléka. Tavaly október végén az államháztartás halmozott hiánya 809,6 milliárd forint volt.

Pénteken közli a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a keresetek szeptemberi alakulását. Augusztusban 5,4 százalékkal magasabbak voltak a havi átlagkeresetek, mint egy évvel korábban, a közfoglalkoztatottak nélkül számolva 5,9 százalékos volt a növekedés.

Idén az első nyolc hónapban a nettó és a bruttó keresetek egyaránt 3,7 százalékkal emelkedtek.

A közfoglalkoztatottak átlagkereseti adatait figyelmen kívül hagyva a nemzetgazdaságban 3,8, ezen belül a vállalkozásoknál 3,6, a költségvetés területén 4,1, a nonprofit szervezeteknél pedig 3,0 százalékkal nőttek a keresetek. A fogyasztói árak 0,2 százalékos mérséklődése mellett a reálkereset 3,9 százalékkal emelkedett január-augusztusban.