Egy városrész próbálja tisztára mosni a nevét Párizs után

Molenbeek brüsszeli kerület, Brüsszel, terror, merénylet
A view of the vicinity of a police intervention to arrest people in connection with the deadly attacks inParis, in Brussels' Molenbeek district, on November 15, 2015. Five people were arrested in connection with the November 13 deadly attacks in Paris in the Molenbeek district in Brussels, according to officials. AFP PHOTO/Emmanuel Dunand
Vágólapra másolva!
Ahogy a párizsi merényletek okai után nyomoznak a hatóságok, egyre inkább reflektorfénybe kerül Belgium. Azon belül is Molenbeek-Saint-Jean, egy brüsszeli kerület, ahol az elkövetők közül többen is élhettek, köztük a támadások kitervelője. A helyiek igyekeznek megelőzni, hogy stigma kerüljön lakhelyükre. 
Vágólapra másolva!

A francia hatóságok Abdelhamid Abaaoudot nevezték meg a mostani merényletek fő kitervelőjeként. A Belgiumban élő francia állampolgár Szíriában is harcolhatott az Iszlám Állam oldalán, de főként egy európai dzsihádista sejt vezetőjeként ismert. A támadásokat a brüsszeli Molenbeek negyedből tervelhette ki. Az elkövetők közül többen a kerületben élhettek.

Épp egy molenbeeki házkutatás után távoznak a különleges erők Forrás: BELGA/AFP/James Arthur Gekiere

Egy békés brüsszeli kerület a terrorizmus melegágya?

Molenbeek utcáin "Google-sétálva" rendezett utcákat, tiszta köztereket láthatunk. Az emberek között is csak elvétve vannak fejkendős muszlimok. A Spiegel írása szerint is szinte meglepő,

amikor egy autószerelő-csarnok ajtajának látszó alumíniumkapun 600-an beözönlenek pénteken imádkozni.

Az al-Khalil a negyed legnagyobb mecsetje, amit ezért sokan hoznak kapcsolatba az európai terrorcselekményekkel, mert azokban több alkalommal a kerület lakói is részt vettek.

Az utcán viszont az emberek ugyanúgy döbbentek a hétvégi szörnyűségek miatt, mint máshol.

– mondta a Spiegel újságírójának a támadásokról egy szakállas férfi a mecset előtt. Ahogy beleéli magát a történtekbe, sírni kezd, azt mondja, hogy egyszerűen nem érti, ami történt.

Ez az egyik oldala a városrésznek, ahol ugyan jelentős a muszlim kisebbség, de túlnyomó többségük szerint

elfogadhatatlan, hogy bárki is Allah nevében embereket öljön.

Egy nagyon kicsi szélsőséges csoport azonban rányomta a bélyegét Molenbeekre. Szombaton egy gyanúsítottat Osseghem metróállomásnál fogtak el, nem sokkal később egy másik embert rángattak ki rendőrök egy kocsiból. Eddig hét embert tartóztattak le a kerületben a támadások után.

A városzrész határa Forrás: AFP/Emmanuel Dunand

Belgium lakosságának 6 százaléka lehet muszlim. Brüsszelben az arányuk 25 százalék, Molenbeekben 40 százalék. A munkanélküliség kiugróan magas itt. A nőknél 33,1, míg a férfiaknál 28,6 százalék. A felmérések erre nem térnek ki, de feltételezhető, hogy a migránsok között magasabb ez az arány.

A kerületben nemcsak a munkanélküliségi adatok rosszabbak a régióhoz képest, de ebben a kerületben alacsonyabbak a fizetések, és többen szorulnak segélyre is – olvasható ki Brüsszel városi statisztikáiból. A legrosszabb helyzetben épp a kisebbségben lévő muszlimok lehetnek.

Molenbeek Brüsszeli régió
Medián jövedelem (2012)
16 568 €
18 526 €
18 és 64 év közötti, segélyben részesülő nők aránya (2014)
7,9%
4,3%
18 és 64 év közötti, segélyben részesülő férfiak aránya (2014)
5,5%
3,4%
Női foglalkoztatottsági ráta (2013)
53,2%
56,3%
Férfi foglalkoztatottsági ráta(2013)
70,2%
67,6%
Női munkanélküliségi ráta (2013)
33,1%
23,4%
Férfi munkanélküliségi ráta (2013)
28,6%
22,2%

Elmaradottabb városrészből jöhetnek

A reményvesztett fiatalok közül kerülhetnek ki azok, akiket később radikalizálni tudnak az itt működő szélsőséges csoportok. Mehmet Koksal, aki már régóta a helyi iszlám közösségekkel foglalkozik, azt mondta, hogy ezek a szervezetek mondják a fiataloknak, hogy

Ennek a hatása, hogy sok muszlim sem érezheti magát biztonságban a kerületben. Ramadán idején például előfordulhat, hogy célponttá válik az, aki nyilvánosan étkezik. De azokat a nőket is atrocitás érheti, akik nem takarják el a hajukat – mondta Koksa.

A rendőrség nagy erőkkel van jelen a kerületben Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Thierry Monasse

A helyiek és a politikusok most azzal vannak elfoglalva, hogy Molenbeek nevét tisztára mossák. A metróállomásnál, ahol néhány órával azelőtt letartóztattak egy férfit, este többen gyülekeztek. A Spiegel beszámolója szerint azt kiabálták az újságírók és a kamerák felé, hogy

A kerület polgármestere vasárnap több interjúban is elismételte, hogy a terroristák többsége nem tőlük jön. Sokan csak átutaznak itt. Koksal szerint azonban a helyi muszlim közösség nagyon zárt, így Molenbeek jó hely lehet az elrejtőzésre.