A rezsicsökkentéshez hitel kell

építkezés ÉPÜLET épülő ház Foglalkozás FOTÓ ÁLTALÁNOS munkás SZEMÉLY sorház
Ócsa, 2013. január 3. Munkások gipszkarton lapot visznek az ócsai szociális családiház-építési program építkezésén 2013. január 3-án. MTI Fotó: Kovács Tamás
Vágólapra másolva!
A rezsicsökkentés tartalékainak kimerülésével már csak az energiahatékonysági beruházások segíthetnek az energiaszámlák további csökkentésében.
Vágólapra másolva!

Szalai Gabriella a Magyar Energiahatékonysági Intézet Nonprofit Közhasznú Kft. programigazgatója szerint a rezsicsökkentő felújítások egyik legnagyobb gátját nem az igény, hanem a forrás hiánya jelenti, azonban önmagukban a hitelprogramok nem jelentenek megoldást, ugyanis az energiahatékonyságot növelni szándékozó háztartások mindössze 11 százaléka venne fel hitelt a beruházáshoz.

A lakások nagyrésze elavult

Vissza nem térítendő támogatások nélkül viszont csak azok a családok kezdenek rezsicsökkentő beruházásokba, amelyeknek van elég megtakarításuk, de a banki felmérések szerint a lakosság kétharmada nem rendelkezik ilyesmivel - írja a Népszava. A lap azt írta, lakások több mint kétharmada energetikai felújításra szorul.

Forrás: MTI/Kovács Tamás

Elengedhetetlen az állam hathatós szerepvállalása, széles körű, vissza nem térítendő támogatásokkal kombinált támogató programok formájában. Becslések szerint 420 milliárd forint uniós forrásból, kiegészülve a kereskedelmi bankok, illetve a Magyar Fejlesztési Bank hiteleivel, állami pénzek bevonásával, évi 40 ezer lakást lehetne korszerűsíteni.