Alig nőtt a biztosítók díjbevétele

Pénz Fizetés salary
Hungarian banknotes and coins, the Hungarian Forints are seen in Budapest on December 29, 2011. AFP PHOTO / ATTILA KISBENEDEK
Vágólapra másolva!
Az első három negyedévben 2 százalékkal 657 milliárd forintra nőtt a hazai biztosítási szektor összesített díjbevétele az előző év azonos időszakához képest, a bővülési ütem elmaradt a tavalyi három negyedéves 3,6 százaléktól, illetve az éves 4,8 százaléktól.
Vágólapra másolva!

A Magyar Biztosítók Szövetsége szerint az idei év első kilenc hónapjában az életbiztosítási üzletágból közel 1,9 százalékkal kevesebb, 329,4 milliárd forint díj folyt be a biztosítókhoz. A nem életbiztosítási ágazat díjbevétele ugyanebben az időszakban 6,3 százalékkal, 327,8 milliárd forintra növekedett.

Kiegyenlítődött a két üzletág

Az élet- és a nem életbiztosítási üzletág arányában kiegyenlítődés mutatkozik: míg egy évvel korábban a teljes díjbevételen belül az életbiztosításokból származó díjak a teljes összeg 52 százalékát, a nem életbiztosításokból származók pedig 48 százalékát tették ki, addig idén ez az arány 50-50 százalék.

Forrás: AFP/Attila Kisbenedek

Ez nem túl kedvező jel - írja a MABISZ.

A szövetség szerint az életbiztosítási díjbevételek csökkenését részben magyarázza a most lejáró, 10-20 éves szerződések kiesése, továbbá az egyszeri és eseti díjas biztosítások csökkenése.
A befektetéshez kötött életbiztosítások díjbevétele 1,5 százalékkal nőtt, a szerződések darabszáma majdnem 6 százalékkal emelkedett.

Az Allianz nyert

A teljes díjbevételből az Allianz részesedik a legtöbbel, 14,09 százalékkal. Második a Generali 13,89, harmadik a Groupama 10,75, míg negyedik az Aegon 10,37 százalékkal. Az Allianz annak ellenére őrizte meg vezető szerepét, hogy a díjbevétele közel 6 százalékkal csökkent az egy évvel korábbihoz képest.

Az életbiztosítások díjbevétele csökkent és ez nem jó jel Forrás: Thinkstock

Kétszámjegyű növekedést a kisebb biztosítók értek el, legtöbbel - 50 százalékkal - a Wáberer Hungária díjbevétele nőtt, de így is csak 10,2 milliárd forintot tett ki szeptember végén. A legnagyobb visszaeső az Erste volt 18,5 százalékkal, és ugyanennyivel csökkent a Magyar Posta két biztosítójának összesített díjbevétele is.

Az életbiztosítási piacot továbbra is az NN Biztosító vezeti 18,3 százalékos részesedéssel,

míg a nem élet jellegű biztosításokból az Allianz hasította ki a legnagyobb, 20 százalékos szeletet.

A nyári viharok miatt bementünk a biztosítókba

A casco-biztosítások átlagdíja közel 80 ezer forint volt, a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítások éves átlagdíja ugyanakkor alig haladta meg a 22 ezer forintot.

Augusztusban beszakadt az útburkolat a Fővám téren egy vihar után Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Az idei év első kilenc hónapjában a tűz- és elemi kockázatok díjbevételében összesen 1,7 százalékos, több, mint 2,1 milliárd forintos növekedés mutatkozott, a díjbevétel-növekedés mellett a szerződésállomány területén is – 15 ezer darabos - bővülés volt.