Lázár: Több ezer hektár állami föld már gazdára talált

föld mezőgazdaság aratás betakarít dolgozik munkagép
Fadd, 2015. október 8. Munkagépek dolgoznak a kukorica betakarításán Fadd-Dombori határában 2015. október 8-án.
Vágólapra másolva!
Továbbra is cél, hogy az új földtulajdonosoknak lehetővé tegyék a korábbi földbérleti szerződések felülvizsgálatát, például a bérleti díjat illetően, közölte Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter.
Vágólapra másolva!

A parlament kedden elfogadta a földforgalmi törvény módosításának egyszerű többséget igénylő részét – amely alapján felülvizsgálhatják a haszonbérbe adott földek bérleti díját –, elutasította azonban a sarkalatos passzusokat, amelyek azt tették volna lehetővé, hogy korábbi haszonbérleti szerződések is felülvizsgálhatók legyenek.

Újabb javaslattal állnak majd elő

A kormány nem tesz le erről a célkitűzésről, és meg akarja nyitni a korábbi földbérleti szerződések felülvizsgálatának is a lehetőségét, erre hamarosan új javaslatot tesznek, mondta Lázár János a csütörtöki Kormányinfón.

A kormány még nem tett le az eredeti tervéről Forrás: MTI/Kovács Tamás

Az állami földek értékesítéséről szólva a miniszter elmondta, hogy rendezett formában folynak az árverések, a gazdák már mintegy 60 milliárd forintnyi hitelígérvényt kértek a Magyar Fejlesztési Banktól.

Több ezer hektár már gazdára talált, a leütési, illetve a licitár összege 5 milliárd forint körül van,

mondta a miniszter.

A külföldi földművesek fele magyar

Lázár János arról is beszélt, hogy annak a 222 külföldi földművesnek, akik részt vehetnek az árveréseken, a nevek alapján körülbelül a fele magyar. E 222 földműves kiléte azonban – az adatvédelmi hatóság elnökének jelzése alapján – nem hozható nyilvánosságra, jegyezte meg a tárcavezető, aki azt is kilátásba helyezte, hogy jövőre folytatják az államiföld-értékesítési programot.