Egyre több kisebb cég menjen a tőzsdére

Vágólapra másolva!
A már most a magyar tőzsdén jegyzett nagy cégek mellett az ennél kisebb - főként közepes - vállalatokat is szeretnék ösztönözni a tőzsdére lépésre - mondta Nagy Márton, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke.
Vágólapra másolva!

Mint fogalmazott: ezek a cégek "ugyancsak képesek lesznek egy külön szekcióban, egy külön listán szerepelni", és el tudják érni a tőzsdeképességet.

Az MNB kedden jelentette be, hogy a jegybank lett a Budapesti Értéktőzsde minősített többségi tulajdonosa, miután megvásárolta a Wiener Börse leánycége, a CEESEG AG és az Österreichische Kontrollbank összesen 68,8 százalékos részesedését.

Egyre több cég menjen a tőzsdére

Nagy Márton szerint olyan ösztönző rendszert kell kidolgozni, amelynek segítségével egyre több vállalat mehet tőzsdére. Ez a keresleti oldalon is segíti majd a forgalom élénkülését. A tőkepiac élénkítése azért fontos, mert a vállalatok ha hitelhez hozzá is jutnak, de tőkéhez nem.

Az MNB célja, hogy a cégek büszkék lehessenek majd arra, ha tőzsdére lépnek, és ez kapcsolataikban ismeglátszódjon - emelte ki.

Helyreállt a bizalom

Nagy Márton szerint a brókerbotrányok után mostanra helyreállt a bizalom a forgalmazókkal, brókercégekkel szemben. Az intézményi befektetők közül az önkéntes nyugdíjpénztárak, egészségpénztárak jöhetnek szóba a keresleti oldalon, valamint a lakosság, de számukra is megfelelő ösztönzés kell, hogy azt gondolják, a részvény például az államkötvény alternatívája lehet befektetési szempontból.