Együtt bukott le az adóellenőr a bűnbandával

adóellenőr, adóhivatal, adócsaló, revizor, besúgók, feljelentés, NAV, Nemzeti Adó- és Vámhivatal, illusztráció
Vágólapra másolva!
Tizenhat gyanúsítottat vett őrizetbe a Budapesti Nyomozó Ügyészség, a Nemzeti Adó- és Vámhivatallal és a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Vagyon-visszaszerzési Hivatallala egy közös akcióban. 
Vágólapra másolva!

A gyanú szerint a takarítási és vagyonvédelmi tevékenységgel foglalkozó vállalkozók 2011-től egy „számlázási lánc” kivitelezésre alkalmas céghálózatot hoztak létre és működtettek.

Fantomizálták a cégeket

A cégháló létrejöttének konkrét oka az volt, hogy egyrészt a gyanúsított vállalkozók a létrehozott cégek fiktív számláinak kibocsátásával és a tényleges takarító-biztonsági őri tevékenységet végző „anyacégek” által történt egyidejű befogadásával a keletkezett áfafizetési kötelezettségüket csökkentsék.

Fotó: Hartl Nagy Tamás

Másrészt több ezer munkavállalójukat - a munkavállalók utáni közterhek megfizetésének elkerülése érdekében - a ténylegesen működő „anyacégek” helyett a céghálózat fantomizálásra váró cégei alkalmazottjaiként jelentsék be.

A gyanúsítottak hierarchiát kiépítve, összehangoltan irányították a bűnszervezetet, arra is gondjuk volt, hogy a fiktív cégeket néhány havonta fantomizálják azzal, hogy a cégeket ukrán, vagy kínai - külön erre a célra az országba beutaztatott, majd az országból kiutaztatott - magánszemélyeknek értékesítsék.

A bűnszervezet működtetésében több könyvelő és egy adóellenőr is segédkezett.

Az őrizetbe vételek és a házkutatások során a költségvetésben okozott mintegy 900 millió Ft adóhiány jelentős részét visszaszerezték. Az ügyészség az összes kihallgatott és őrizetbe vett gyanúsított előzetes letartóztatását kezdeményezte.