Meghirdették az idei fenyőárakat

fenyőfa, karácsonyfa
Csurgó, 2014. november 19. Karácsonyfának szánt fenyőt vág ki egy férfi a Fenyőfarm karácsonyfatelepén a Somogy megyei Csurgó közelében 2014. november 19-én, miután a cég a napokban megkezdte az exportra szánt fenyők kitermelését. MTI Fotó: Varga György
Vágólapra másolva!
Nem drágul a fenyőfa idén. A legolcsóbb a lucfenyőt méterenként ezer forintért árulják majd, a legdrágább pedig a nordmannfenyő lesz, aminek métere akár 5-6 ezer forint is lehet.
Vágólapra másolva!

Országszerte a jövő hét végétől kezdik árulni a fenyőfákat, az árak az előző évhez képest nem változnak - mondta Biza Klára, a Magyar Kertészeti Árudák Egyesületének (Makert) elnöke. Az idén nem történt olyan intézkedés, ami indokolná az árak emelkedését, változatlan a kitermelési- és a fuvarköltség is.

A nordmannfenyő ára húzós lesz

A szakember szerint

a legnépszerűbb fajta várhatóan az idén is a lucfenyő marad,

amelynek ára ezer forint körül alakul méterenként. Az ezüstfenyőt átlagosan négyezer forintért kínálják, a nordmannfenyő ára pedig öt-hatezer forint körül alakul. Az import sem drágul, a kínálat megfelelő, az egyre népszerűbb nordmannfenyőt főleg Dániából importálják - tette hozzá.

A legolcsóbb a lucfenyő lesz Forrás: MTI/Varga György


Az elnök felhívta a figyelmet arra, hogy egy fajtán belül is különböző minőségi osztályok vannak, az úgynevezett hipermarket kategória lesz a legolcsóbb, de annak a minősége is gyengébb.

Tisztul a fenyőpiac is az ekáer miatt

Az árusok a piac tisztulását várják az elektronikus közúti áruforgalom ellenőrző rendszertől, mert már minden szállítmányt be kell jelenteni, így kevésbé tudnak feketén szállítani - mondta Biza Klára.

Elkezdődött a fenyőfák kivágása Fotó: Bielik István - Origo

A vágott fenyők kitermelése elkezdődött, de évről-évre népszerűbbek az ünnepek elmúltával kiültethető gyökeres fenyőfák. Ezek esetében fontos, hogy ellenőrzött helyről, kertészeti árudában vagy kertészeti áruházban vásároljuk, mert csak a szakszerűen kitermelt növény lesz életképes. A teherautó platójáról vásárolt, gyorskitermelésű fa gyökércsonkja a szakember szerint nagy valószínűséggel elszárad.

Dabasról érkezik az ország karácsonyfája

Pénteken, november 27-én állítják fel az Országház előtt, a Kossuth téren az ország karácsonyfáját.A fát egy dabasi magánember ajánlotta fel, mert az kivágásra volt ítélve.

Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

A 24-25 méteres fenyőt szállító jármű várhatóan pénteken 12-13 óra között érkezik az Országházhoz. Díszítése november 30-án hétfőn a reggeli órákban kezdődik meg. Az ország karácsonyfája vízkereszt napjáig díszíti a Kossuth teret.