Százezreket is elbukhat a nyugdíjából

nyugdíjas, Chelyabinsk Geriatrics Center. Aleksandr Kondratuk/RIA Novosti
Képünk illusztráció
Vágólapra másolva!
Már csak egy hónapja van annak, aki szja-kedvezményt szeretne igénybe venni a nyugdíjszerű megtakarításai után. A pénzintézetek december végéig fogadják be az utolsó befizetéseket, amiket a megtakarításokban elkönyvelnek. Persze a pénzintézetek is nyernek most azzal, ha sokan egyszerre több százezer forintot is befizetnek azért, hogy maximalizálják szja-kedvezményüket, és akár százezrekkel is nőjön majd a nyugdíj-megtakarításuk.
Vágólapra másolva!

A három államilag támogatott megtakarítás – nyugdíj-előtakarékossági számla (nyesz), önkéntes nyugdíjpénztári befizetések és nyugdíjbiztosítások – után lehet személyijövedelemadó-kedvezményt igényelni. Ezt a bónuszt nem érdemes veszni hagyni – mondta az Origónak Sebestyén András, a Nyugdíjbiztosítás.com ügyvezető igazgatója. Minden olyan szerződésre, ami a tárgyévben köttetik, arra a befolyó díjak alapján lehet élni az adójóváírással.

Az adókedvezmény nem jár automatikusan a nyugdíjszerű megtakarítások után Fotó: Mudra László - Origo

Az szja-kedvezmény nem jár alanyi jogon: kérni kell majd az adóbevallásban – tette hozzá a nyugdíjbiztosításokban jártas szakember.

Szja-kedvezményre az jogosult, aki bérből él, illetve be van jelentve magához vagy cégéhez. Az egyéni vállalkozók, például a katások nem jogosultak szja-kedvezményre még akkor sem, ha van nyugdíjszerű megtakarításuk.

Az adókedvezmény mindhárom nyugdíjszerű megtakarítás esetén az éves díj 20 százaléka.

De az szja-kedvezménynek van felső plafonja. Ráadásul a különböző termékeknél eltérnek ezek az értékek:

  • Nyugdíjbiztosításnál a maximum évi 130 ezer forint,
  • Önkéntes nyugdíjpénztárnál évi 150 ezer forint,
  • Nyugdíj-előtakarékossági számlánál évi 100 ezer forint, de ha valaki 2020 előtt megy nyugdíjba, akkor 130 ezer forint.

Ha valaki mindhárom megtakarítási formával rendelkezik az összes szja-kedvezmény, amit igényelhet,

az maximum évente 280 ezer forint lehet.

Aki túl sokat fizet, nem kaphat szja-kedvezményt Forrás: Thinkstock

A maximum felett már nincs kedvezmény

Aki nem fizet december végéig a megtakarítási számlájára, az bukhatja az adókedvezményt, aki pedig túl sokat takarít meg, az a maximum befizetés felett már szintén nem kaphat adókedvezményt.

A befizetések minimumösszegét a pénzintézetek határozzák meg. De aki a nyugdíjbiztosítására évente több mint 650 ezer forintot, vagy önkéntes nyugdíjpénztárába több mint 750 ezer forintot, vagy nyesz esetében 500 ezer, illetve 2020-as nyugdíjba vonulás esetén, szintén nyesz esetében, 650 ezer forintnál többet fizet be, az e feletti részre már nem kaphat szja-kedvezményt.

A visszautalt szja-kedvezményhez a megtakarító most nem férhet hozzá – mondta Sebestyén András. A szakember szerint, aki év közben nem foglalkozott a megtakarításaival,

annak most 600-700 ezer forintot kell befizetnie

ahhoz, hogy a maximális 130 ezer forintos szja-kedvezményt megkaphassa.

A visszaigényelt szja a nyugdíjas kor eléréséig a pénzintézetnél marad.

A pénzintézetek december végéig fogadják be azokat a befizetéseket, amit a nyugdíjszerű megtakarításokban elkönyvelnek Fotó: Mudra László - Origo

A kedvezménnyel kétféleképpen rendelkezhetnek a bankok. Vagy megengedik, hogy a rendszeres díj szerinti felosztás alapján fektesse be az adókedvezményt a megtakarító. Vagy a legalacsonyabb kockázatú befektetésbe vagy állampapírba teszi a biztosító az szja-kedvezményt.

Utóbbi esetben 20 éves távon ez a fajta óvatosság akár több millióval kevesebb hozamot is eredményezhet – mondta Sebestyén András. Az adójóváírást egyébként majd márciusban utalja az adóhatóság.