Két orosz atomerőmű került veszélybe

atomerőmű, Paks
Paks, 2014. augusztus 14. Sugárveszélyre figyelmeztető szalag a paksi atomerőmű 2-es építményében 2014. augusztus 14-én, amelyben a hármas és négyes reaktor van. Az atomerőmű vezetői a mai napon bejelentették, hogy Oroszországba szállították a paksi atomerőmű 2003-as üzemzavara során megsérült üzemanyag-kazettákat. MTI Fotó: Sóki Tamás
Vágólapra másolva!
A kötelezettségszegési eljárás után Brüsszel vizsgálatot is indított a paksi bővítés miatt. Az orosz Szuhoj lelövése miatt Moszkva valószínűleg minden Törökországgal közös projektet felfüggeszt, beleértve a Török Áramlat gázvezeték és az első török atomerőmű megépítését. Ukrajna nem szállít semmilyen terméket a Krímbe. A Magyar Nemzeti Bank többségi tulajdont szerzett a Budapesti Értéktőzsdében. A Klik lejárt tartozása a harmadával nőtt egyetlen hónap alatt. 2016-tól olcsóbbak lesznek a banki átutalások, a Lukoil kutakon is boltokat nyit a Spar, nyugdíjba megy a CBA alapító elnöke. Ez volt a héten a gazdaságban.
Vágólapra másolva!

Hétfőn mélyreható vizsgálatot indított az Európai Bizottság a paksi bővítés miatt. Brüsszel azt vizsgálja, hogy a jelenlegi feltételek mellett előreláthatólag megtérül-e a beruházás. A magyar állam finanszírozhatja a paksi beruházást, de csak akkor, ha nem lesz veszteséges, vagyis ugyanilyen feltételek mellett egy piaci befektető is adna rá pénzt. A vizsgálat független a kötelezettségszegési eljárástól, amit Brüsszel azért indított, mert Magyarország nyílt pályázat nélkül bízta meg az orosz Roszatomot az új blokkok megépítésével.

Elszigetelték a félszigetet

Ha már Oroszországnál tartunk,

Ukrajna ideiglenesen felfüggesztett minden, a Krímbe irányuló szállítást,

és olyan terven dolgozik, amivel hosszú távon elvághatják a félszigetet. Nem sokkal korábban ismeretlen támadók felrobbantották a Krímet árammal ellátó vezetékeket. Moszkva 2016 január elsejétől nem importál Ukrajnából se élelmiszert, se mezőgazdasági termékeket, mert tiltakozása ellenére életbe fog lépni az EU és Ukrajna közti szabadkereskedelmi egyezmény.

Elzárták a gázcsapot

A Gazprom pedig nem szállít több gázt Ukrajnába, mert Kijev nem fizetett előre több gázért. Ukrajna tetemes hátraléka miatt a Gazprom egy ideje már csak akkor szállít gázt Ukrajnába, ha Kijev előre fizet. Az ukránoknak most nem is kell már gáz, mert van elég a tárolókban, és reménykednek, hogy jövőre olcsóbban kaphatják meg, mint most.

Leállítják az építkezéseket

Az orosz Szuhoj vadászbombázó lelövése miatt pedig nagyon valószínű, hogy Oroszország leállít minden Törökországgal közös projektet, beleértve a Török Áramlat gázvezeték építését. Az orosz állami atomenergetikai vállalatnak,

a Roszatomnak 22 milliárd dolláros szerződése van az első török atomerőmű építésére,

és

elképzelhető ennek a befagyasztása is.

A Roszatom felmondhatja a török erőmű építését, a paksi bővítésnek pedig Brüsszel tehet keresztbe Forrás: MTI/Sóki Tamás

Megvették a tőzsdét

Magyarországon a Nemzeti Bank bejelentette, hogy 13,2 milliárd forintért megvásárolja a magyar értéktőzsde 68,8 százalékát, ezzel tulajdonrésze 75,8 százalékra nő.

A jegybank a kisrészvényeseket is kivásárolná a tőzsdéből, és sok újítás bevezetésére készül.

Ezek közül az első az lehet, hogy a Magyar Nemzeti Bank alelnöke, Nagy Márton lesz a Budapesti Értéktőzsde új elnöke. A BÉT vezérigazgatói pozíciójába Végh Richárd, az MNB jelenlegi tőkepiaci és piacfelügyeleti igazgatója kerül. A volt bécsi tulajdonos által delegált felügyelőbizottsági elnök, Dezső Attila ügyvéd helyét az egy másik MNB-alelnök, Gerhardt Ferenc veheti át.

Csökkentik az utalások díjait

Mindenképpen jó hír, hogy a már a Nemzeti Bank tulajdonában lévő Giro Zrt. 2016. január elsejétől csökkenti a bankközi átutalások díjait. A csökkentéssel 2014 közepe óta 27 százalékkal lesznek olcsóbbak.

Halmozzák a tartozást

Októberben 82,7 milliárd forintra, vagyis egy hónap alatt több mint nyolcmilliárd forinttal nőtt az államháztartási szervek tartozása az elmúlt egy hónapban.

A legnagyobb növekedés a Klebelsberg Intézményfenntartó Központnál (Klik) volt,

amelynek tartozása október végén már meghaladta a kilencmilliárd forintot. Ez 2,9 milliárd forintos növekedést jelent egy hónap alatt. És ebben is benne a tanároknak ki nem fizetett pótlékok, bérek összege.

Megugrott az iskolafenntartó lejárt tartozása Forrás: MTI/Rosta Tibor

Keresik a munkaerőt

Nem csak a közoktatási csúcsszerv felől, de az építőiparból is rossz hírek érkeztek. Októberben 645 cég szűnt meg az építőiparban. Ez sok, de az igazi probléma, hogy kevés céget alapítanak. Az építőipar bajban van, kevés a megrendelés,

az elvándorlás miatt nehéz munkaerőt találni, jó villanyszerelőt már lasszóval kell fogni.

Az ágazat jövedelemtermelő képessége évről évre zuhan.

Elérik a (majdnem) teljes foglalkoztatást

Belátható időn belül elérhető a teljes foglalkoztatás Magyarországon, mondta Cseresnyés Péter, a Nemzetgazdasági Minisztérium munkaerő-piacért és képzésért felelős államtitkára.

Ez alatt valójában 5 százalék körüli munkanélküliséget ért.

Jelenleg 6,4 százalékon a munkanélküliség. Cseresnyés Péter kiemelte, hogy elsősorban a feldolgozóiparban, a vendéglátásban és a mezőgazdaságban nyílhatnak a jövőben új munkahelyek, mert ezeken a területeken megnőtt az igény a jól képzett szakemberek iránt.

Kiderült, hogy a kormány 5 százalékos munkanélküliséget ért teljes foglalkoztatás alatt Forrás: MTI/Balázs Attila

Boltokat nyitnak a kutakon

Néhány munkahely már abból biztos összejön, hogy az OMV után a Lukoil kutakon is élelmiszerüzleteket nyit a Spar. Elsőként Budapesten, Diósdon és Tatabányán lehet a tankolás mellett bevásárolni is. A Spar közleménye szerint üzletnyitásokat a jövőben továbbiak követhetik.

Átveszi a gyeplőt

A CBA életében is fontos változás áll küszöbön.

Baldauf László, a CBA elnöke és tulajdonképpeni alapítója nyugdíjba megy.

2016 januárjától Lázár Vilmos váltja, aki jelenleg a CBA felügyelőbizottságának elnöke és a cég résztulajdonosa.

Letapossák egymást

A kaposvári Tescóban pedig a fekete pénteken tört ki kisebb csetepaté lapostévék miatt. A tévéket akciósan, 150 helyett 90 ezer forintért adták, de jóval több érdeklődő volt, mint készülék.

Tartja az árát

A karácsonyhoz közeledve érdemes tudni, hogy nem drágul a fenyőfa idén.

A legolcsóbb lucfenyőt méterenként ezer forintért árulják majd,

a legdrágább pedig a nordmannfenyő lesz, métere akár 5-6 ezer forintba is kerülhet.