Moszkva 190 ezer tonna zöldséget és gyümölcsöt rohaszt rá Törökországra

Vlagyimir Putyin Putin Oroszország
Russian President Vladimir Putin speaks during the 7th annual VTB Capital "Russia Calling!" Investment Forum in Moscow on October 13, 2015. AFP PHOTO / POOL / SERGEI KARPUKHIN
Vágólapra másolva!
Oroszország hamarosan leállítja a zöldségek és gyümölcsök importját Törökországból. A török cégek szerint 190 ezer tonnányi áru maradhat a nyakukon, aminek csak egy részét fogják tudni belföldön vagy más országban eladni. A veszteségük elérheti a 150 millió dollárt.
Vágólapra másolva!

A török zöldségek és gyümölcsök importját leállító orosz döntés akár 150 millió dollár (44 milliárd forint) veszteséget is okozhat a török exportőröknek – idézett szakértőket a Dünya török gazdaság lap december 1-jén, kedden.

A lelőtt gép miatt

Dmitrij Medvegyev orosz miniszterelnök hétfőn jelentette be, hogy Oroszország heteken belül leállítja a török zöldségek és gyümölcsök importját, válaszul arra, hogy a török légierő az előző héten lelőtt egy orosz vadászbombázót a szíriai–török határ térségében. A büntetőintézkedés azért csak hetek múlva lép életbe, mert időt akarnak hagyni az orosz vállatoknak új beszerzési források felkutatására.

190 ezer tonna zöldség és gyümölcs

A török cégek szerint akár 190 ezer tonnányi zöldség és gyümölcs maradhat a nyakukon. A török piac ezt a mennyiséget csak részben, jelentős árengedménnyel tudja felszívni, a zöldségek és gyümölcsök egy része kereslet hiányában valószínűleg tönkremegy.

Az embargó 150 millió dolláros kárt okozhat a török exportőröknek Forrás: AFP/Sergei Karpukhin

Baromfit fordítottak vissza

A Rosszelhoznadzor orosz szövetségi állategészségügyi és növényvédelmi szolgálat kedden jelentette be, hogy 108 tonna baromfihúst küldött vissza a határról Törökországba. A négykonténernyi termék egy része ugyanis át volt címkézve, és találtak olyan húst is, amelynek a szavatossága április 14-én lejárt.