Az ÁSZ problémákat talált a Nemzeti Vagyonkezelőnél

Állami Számvevőszék, Magyar Pénzügyi-Gazdasági Ellenőrök Egyesülete Elnökség
Az Állami Számvevőszék épülete.
Vágólapra másolva!
Lezárta mind a 22 állami erdőgazdaság ellenőrzését az Állami Számvevőszék. Csak egyetlen erdőgazdaságnál nem találtak problémákat. A számvevőszék a tulajdonosi jogokat gyakorló szerveknél, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelőnél, a Nemzeti Földalapkezelő Szervezetnél és a Honvédelmi Minisztériumnál is hiányosságokat talált.
Vágólapra másolva!

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) a 22-ből a még hiányzó 10 állami erdőgazdaság ellenőrzését is befejezte, általánosságban hasonló hibákat tárt fel valamennyinél: a társaságok a vagyonkezelési szerződéseket nem aktualizálták,

az erdőgazdaságok a vagyonkezelésükben lévő állami erdők értékét nem szerepeltették a mérlegeikben,

a vagyonkezelésbe vett eszközöket pedig nem mutatták be a kiegészítő mellékletben mérlegtételek szerinti megbontásban.

Egy gazdaságnál volt rendben minden

A most lezárult ellenőrzések során az ÁSZ - az első 12-höz hasonlóan - általánosságban hasonló hiányosságokat állapított meg,

a mostani ellenőrzésen egyetlen kivételt találtak, a Kaszó Erdőgazdasági Zrt-t,

ahol a mérleg a valós állapotot tükrözte, továbbá egy további társaság volt, a Budapesti Erődgazdaság Zrt., ahol csak egy évre, 2010-re vonatkozóan tártak fel szabálytalanságot a számvevők.

A tulajdonosoknál is hiányosságokat találtak

A most ellenőrzött 10 társaság esetében is általános szabálytalanságként állapította meg az ÁSZ a vagyonnyilvántartás hiányosságait, továbbá a tulajdonosi joggyakorlók - a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. és a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet - tevékenységével kapcsolatos hiányosságokat. A tízből három társaság a saját vagyon mellett a Honvédelmi Minisztériumtól használatba vett vagyonnal is gazdálkodott.

A tulajdonosi jogokat gyakorló állami szerveknél is hiányosságokat találtak Fotó: Szabó Balázs [origo]

Intézkedési tervet kell készíteni

Az intézkedést igénylő megállapítások alapján az ÁSZ javaslatokat fogalmazott meg mind a társaságok vezérigazgatóinak, mind a tulajdonosi jogokat gyakorló szervezetek vezetőinek - illetve a három érintett társaság esetében a honvédelmi miniszternek -, amelyekre 30 napon belül intézkedési tervet kell készíteniük.