Újabb területen gyorsulnak a bankok

forint, pénz, hitel THM
Vágólapra másolva!
Egyszerű ügyintézés, gyors elbírálás, kiszámítható költségek – ha váratlanul úgy adódik, hogy rövid időn belül hitelre van szükségünk, talán ezek a legfontosabb tényezők, amelyeket számításba veszünk döntés előtt. A személyi kölcsönökhöz hasonlóan szabad felhasználású, ugyanakkor a pénzintézetek ígéretei szerint rövid idő alatt megszerezhető gyorskölcsönökből egyre nagyobb a kínálat a magyar piacon. Érdemes azonban körültekintően megvizsgálni mennyire fontos a gyorsaság, ennek ugyanis ára van.
Vágólapra másolva!

A karácsony előtti néhány hét a hitelpiacon is az egyik legmozgalmasabb időszakban számít, hiszen sokan az ünnepekre szánt nagyobb ajándékokat kölcsönből vásárolják meg. Az áruhitelek és szabadfelhasználású személyi kölcsönök már évtizedek óta jelen vannak a magyar piacon, azonban egyre gyakrabban találkozni olyan ajánlatokkal, amelyek gyors ügyintézést és folyósítást ígérnek.

Bővül a kínálat

Az interneten rövid böngészés után is számos olyan pénzintézetet lehet találni, amelynek portfóliójában szerepel gyorskölcsön jellegű konstrukció. Ezek általános jellemzője, hogy

nem hetekben, hanem napokban mérik a hitelbírálat és a folyósítás idejét,

igaz cserébe viszonylag magas költségek mellett. Míg a klasszikus személyi hitelekből akár már 15 százalék körüli THM-el (teljes hiteldíj mutatóval) is találunk, a gyorskölcsönöknél inkább 20 százalék körüli THM-el kell számolni. Persze a különböző pénzintézeteknél igen eltérő árazási gyakorlattal lehet találkozni, és a felvett összeg, valamint a futamidő is befolyásolhatja az összességében visszafizetendő összeget.

Van igény a kiszámítható, könnyen elérhető hitelekre Fotó: Szabó Balázs [origo]

E módozatok hasonlóan a személyi kölcsönökhöz, szabadfelhasználású hitelek, vagyis

bármire el lehet költeni az így kapott összeget.

Mindemellett kiszámíthatóak: a futamidő alatt nem változik a törlesztőrészlet. Nincs szükség fedezetre sem, pontosabban a fedezet a munkaviszonyból vagy nyugdíjból származó jövedelem. Ez persze egyben azzal is jár, hogy igényléskor az erre vonatkozó igazolást is be kell nyújtani. Az, hogy ez utóbbi dokumentumon túl milyen egyéb iratokat kérnek a folyósításhoz bankonként jelentős eltéréseket mutat.

Rugalmas banki ajánlatok

A Raiffeisen Banknál például a személyi okmányok – személyi igazolvány, lakcímkártya – mellett adókártya, a már említett jövedelemigazolás, telefonszámla, vagy ha az nincs, a bejelentett lakcímre vonatkozó egyéb közüzemi számla, illetve annak a bankszámlának az utolsó két havi kivonata kell, amelyre a jövedelem érkezik. A pénzintézet hirdetményeiben szereplő vállalás szerint akár 48 óra alatt el lehet jutni az igényléstől a folyósításig, az összeg pedig 200 ezer és 600 ezer forint között lehet.

Otthoni kiszolgálás

A kereskedelmi bankok mellett már évek óta más pénzügyi szolgáltatók is kínálnak hiteleket gyors elbírálással és viszonylag széles skálán mozgó összeggel, valamint futamidővel. Ilyen lehetőséget nyújt például a Provident, a Cofidis, illetve a Cetelem is. A felvehető kölcsönök palettája igen széles, ami mellett a szolgáltatók számos speciális szolgáltatást is kínálnak a termékekhez például kiviszik a hitelfelvevő otthonába az adott összeget. Itt is érdemes ugyanakkor felhívni a figyelmet arra, hogy ez utóbbiaknak külön díja van. A hitel költségét igénybevételük esetén ezzel együtt érdemes számba venni.

Az OTP Bank ebben az időszakban akciós személyi hitelt kínál, amelynek van a gyorskölcsönökre emlékeztető eleme: a hitelbírálatot követően ugyanis 1 órán belül folyósítják is az összeget. A pénzintézet a honlapján az egyszerű dokumentációs feltételek szerepelnek elvárásként. A személyes okmányok mellett, ha alkalmazott valaki, akkor munkáltatói jövedelemigazolásra is szüksége lesz, illetve vezetékes, vagy mobil telefonszámlára, ennek hiányában pedig valamilyen közműszámlára.

Ha nyugdíjas, vagy egyéni vállalkozó szeretné felvenni az akciós kölcsönt, más dokumentumok is kellenek. Az OTP-nél az összeghatár igen tág, hiszen 100 ezer forinttól indul, és akár ötmillió forint is lehet, míg a törlesztésre rendelkezésre álló időszak (a kölcsön futamideje) 13-84 hónap között mozoghat a bank nyilvánosan elérhető hirdetményei alapján.

Kiszámítható, gyorsan elérhető

Gyorsan felvehető és minimális mennyiségű dokumentum kell az ügyintézéshez – mutatott rá a gyorskölcsön legnagyobb előnyeire Besnyő Márton, a Sberbank Magyarország Zrt. lakossági termékfejlesztési vezetője. Ezek a tényezők azért fontosak, mert a piackutatások alapján a magyarok az elmúlt években a fogyasztói szokásokban végbement változások miatt ma már a gyors, kiszámítható, könnyen elérhető hiteleket keresik.

Bár a hazai piacon egyes szolgáltatók már évek óta nyújtanak gyorskölcsönöket, a Sberbank lakossági termékfejlesztési vezetője szerint az igazi áttörést 2015 hozta meg ezen a területen.

- mondta el Besnyő Márton.

A Sberbank néhány hete, a termékportfólió megújításával együtt vezette be ezt a fajta kölcsönt, és a tapasztalatok szerint folyamatosan nő iránta az érdeklődés. Ez részben szezonális hatásnak is köszönhető, hiszen a karácsonyi időszak mindig is erős a szabadfelhasználású hitelek – ezek közé tartozik a gyorskölcsön is - piacán. Ezekben a hetekben ugyanis ha lehet még fontosabb, hogy a folyamat könnyű legyen, ne raboljon el sok időt.

Érdemes felmérni a pontos igényeket

A Sberbanknál 300 ezer és egymillió forint közötti általában a gyorskölcsön összege, de az ügyintézés gyorsítását egészen a hárommillió forintos személyi kölcsönökig elvégezték. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a banknál a 12-60 hónapos futamidejű kölcsönök felvételéhez minimális mennyiségű dokumentum – a személyi igazolványon, lakcímkártyán és adókártyán kívül bankszámlára történő jövedelem jóváírás esetén mindössze akár három havi bankszámlakivonat – szükséges, az igény jóváhagyásáról órákon belül döntenek, és a pozitív elbírálást követően – gyorskölcsön esetén - egy banki munkanapon belül át is utalják az összeget – mondta el Besnyő Márton.

A szakértő szerint amikor valaki gyorskölcsön felvételét fontolgatja,

mindenképpen érdemes megnéznie, hogy mekkora a teljes visszafizetendő összeg,

milyen opcionálisan választható kényelmi szolgáltatásokat – például hitelfedezeti biztosítás - tartalmaz még a konstrukció. Emellett nagyon fontos pontosan felmérni, hogy a hiteligényléshez milyen dokumentumokra van szükség, így elkerülhetik azt, hogy többször kelljen visszamenni a bankba az ügyet elintézni.

A cikk megjelenését a Sberbank támotatja.