A közszférában még nem kapott mindenki fizetést

Pénz Fizetés salary
Hungarian banknotes and coins, the Hungarian Forints are seen in Budapest on December 29, 2011. AFP PHOTO / ATTILA KISBENEDEK
Vágólapra másolva!
Az új, központosított illetményszámfejtő rendszer, a KIRA bevezetése miatt közalkalmazottak tízezrei várnak még a novemberi fizetésükre. 
Vágólapra másolva!

Akad olyan fővárosi iskola, ahol két nap csúszással ugyan, de hozzájutottak a fizetésükhöz a tanárok, és olyan egyetem is van, ahol már előre jelezték az alkalmazottaknak: a 3-ára várt munkabért 7-énél korábban biztosan nem kapják meg. Az Origo munkatársa véletlenül fültanúja volt két óbudai közterület-felügyelő beszélgetésének, akik szintén arra panaszkodtak, hogy karácsony közeledtével a legrosszabbkor jött a fizetések csúszása.

Forrás: AFP/Attila Kisbenedek

Az államkincstár technikai hibára hivatkozva nem tudja időben elutalni a közalkalmazottak november havi bérét, de közben a politikusoké már ki lett fizetve – panaszkodott a Párbeszéd Magyarországért. Az ellenzéki párt szerint megdöbbentő, hogy míg Rogán Antal vagy Habony Árpád fizetése biztosan nem késik, addig a létminimum alatt keresőknek több napot kell várniuk arra, hogy a tisztes megélhetéshez sem elegendő pénzüket megkaphassák.

Lázár János a csütörtöki Kormányinfón azt mondta: nem pénzügyi, hanem technikai probléma áll a háttérben, a fennakadást a szakemberek igyekeznek kijavítani.