Az IMF szabályt változtatott Ukrajna kedvéért

IMF, World Bank, Világbank, Christine Lagarde
International Monetary Fund Managing Director Christine Lagarde gestures during a panel discussion on Climate Change at the National Theater on October 7, 2015 in Lima, Peru on October 7, 2015 in Lima, Peru. AFP PHOTO / IMF - Stephen Jaffe
Vágólapra másolva!
Az IMF igazgatótanácsa megváltoztatja a szervezet azon szabályát, ami szerint a szervezet nem adhat hitelt olyan országnak, amelynek lejárt tartozása van másik ország felé. A jövőben a szervezet ilyen országoknak is adhat majd hitelt. A szabályváltoztatás időzítése azért gyanús, mert Ukrajnának december 20-án jár le 3 milliárd dollár adóssága Oroszország felé. Ukrajna jelenleg 40 milliárd dolláros mentőcsomagot kap, nagyrészt az IMF-től.
Vágólapra másolva!

A Valutaalap igazgatótanácsa úgy döntött, hogy megváltoztatja a szervezet egyik hitelezési szabályát, jelentette be Gerry Rice, az IMF szóvivője. A szabály jelenleg azt mondja ki, hogy az IMF nem ad hitelt olyan országnak, aminek lejárt tartozása van egy másik állam felé. Az IMF magánhitelező felé megenged lejárt tartozást. A szabályváltoztatás után a Valutaalap olyan országoknak is adhat majd hitelt, amiknek más állam felé van lejárt tartozása, írja a Reuters hírügynökség.

Kijev Moszkvának tartozik

A szabályváltoztatás időzítése azért különös, mert

Ukrajnának december 20-án jár le 3 milliárd dollár adóssága Oroszország felé.

Kijev azt szeretné, ha Moszkva elengedné az adósság egy részét, a maradék visszafizetését pedig átütemeznék. Moszkva csak abban lenne benne, hogy Kijev ne egy összegben, hanem három év alatt három részletben fizesse vissza a pénzt. A felek eddig nem tudtak megállapodni, Vlagyimir Putyin orosz elnök szóvivője már megfenyegette az ukrán kormányt, hogy ha nem fizetnek, akkor a tartozást lejártnak tekintik, az ügyet pedig bíróságra viszik.

Ukrajna bajba kerülhetett volna

Ukrajna jelenleg egy 40 milliárd dolláros mentőcsomagot kap az IMF-től és nyugati hitelezőktől. Ha az IMF nem változtatott volna a saját szabályán, akkor a 3 milliárd dolláros orosz hitel lejárata után nem adhatott volna több pénzt Ukrajnának.

Az IMF nem adhatott volna több pénzt Ukrajnának, ha nem változtatják meg a szabályt Forrás: AFP/Stephen Jaffe

Az orosz pénzügyminiszter tiltakozott

Az orosz pénzügyminiszter, Anton Szilvanov azonnal reagált az igazgatótanács döntésére, elsietettnek és elfogultnak nevezte.

- mondta.

A változtatás jó, az időzítés rossz

A szabályváltoztatás időzítése miatt ugyan gyanús, hogy kimondottan Ukrajna miatt történt, de azért nem érkezett a semmiből. Egy IMF-tanulmány már 2013-ban arra figyelmeztetett, hogy a szabály miatt könnyen előállhat olyan helyzet, amiben egy vagy több hitelező állam gyakorlatilag megakadályozhatja, hogy az IMF hitelt adjon egy bajbajutott országnak.

A változtatás már régóta esedékes, de az időzítése megalkuvástól bűzlik, mondta Gabriel Sterne, a londoni Oxford Economics vezető elemzője.

- mondta a szakértő.

Moszkva ukrán kötvényeket vett

Ukrajna 2013. december 17-én kötött pénzügyi támogatási megállapodást Oroszországgal, amelynek alapján Moszkva 15 milliárd dollár értékben vásárolt volna ukrán kötvényeket. Az orosz pénzügyminiszter alig egy héttel később, december 23-án jelentette be, hogy Oroszország 3 milliárd dollárnyi ukrán eurókötvényt vásárolt. A kétéves lejáratú adósságpapír kuponja, évenként fizetendő kamata, öt százalék.

2014 januárjában felerősödtek azok a jelzések, hogy Oroszország rövid időn belül ismét ukrán kötvényt vásárol, kétmilliárd dollár értékben. Néhány nappal később

Moszkva azonban befagyasztotta a segélyezési folyamatot, miután Kijevben komolyabbakká váltak a kormányellenes tüntetések,

amelyek végül kikényszerítették az akkori ukrán vezetők távozását.

Kijev korábban időben fizetett

Ukrajna eddig mindig időben rendezte féléves kamatfizetési kötelezettségét, tavaly december végén 75,5 millió dollárt utalt át, miután az első fizetési határidőre 73,33 millió dollárt teljesített június 20-án.
Ukrajnának idén is kétszer kell kamatot fizetnie, június 22-én 75 millió dollárt utalt át, és

decemberben kell rendeznie az utolsó kamattartozását, amikor a tőketartozást is vissza kell fizetnie.