Rózsás helyzetben a budapestiek

Vágólapra másolva!
Hét ingatlanból csak egy talált gazdára az elmúlt hat hétben. Budapesten 73 százalékkal nagyobb az esélye az értékesítésnek, mint vidéken. Egy lakást másfélszer könnyebb eladni, mint egy házat. A legkapósabbak az 50 négyzetméter alatti, felújított otthonok.
Vágólapra másolva!

Piaci tapasztalatok alapján a lakásvásárlások mintegy 30-40 százaléka a befektetési típusú vásárlások közé tartozik – mondta Ditróy Gergely, az Otthontérkép vezető elemzője.
A kisebb alapterületű, felújított, budapesti lakások népszerűsége az utóbbi 1-2 évben nőtt meg.

Megnőtt a befektetési kedv,

az ingatlanok értéke akár 7-10 százalékkal is nőhet.

Minden hetedik lakást adják el

Az Otthontérkép adatai szerint minden hetedik ingatlan kelt el a piacon az utóbbi 1,5 hónapban. vagyis hat ajánlatra jutott egy értékesítés. A megyei eredményeket mutató térképről leolvasható, hogy az ország észak-keleti és dél-keleti régiója jellemzően rosszabbul teljesít, kiugróan magas számokat produkál viszont Budapest, ahol minden harmadik ingatlanra jutott egy eladás.

Forrás: MTI/Róka László

Ez annyit jelent, hogy az országos átlaghoz képest 73 százalékkal nagyobb az esélye annak, hogy valaki értékesíti fővárosi lakását. Budapestet a sorban egyébként Győr-Moson-Sopron és Fejér megye követi, a lista végén pedig Somogy, Veszprém és Vas megye áll.

A lakások jobban mennek

Markánsan kirajzolódó jelenség, hogy a lakásokat sokkal könnyebb értékesíteni, mint a házakat. Számokban kifejezve ez annyit tesz, hogy az adatbázisban fellelhető lakásokon 1,5-szer könnyebb továbbadni, mint a családi házakon.

Az Otthontérkép elemzője, Fodor Szabolcs szerint a háttérben az állhat, hogy egyszerűbbnek tűnhet egy kész, már felújított otthon mellett dönteni, mint belefogni a renoválásba, viszont az új építésűhöz képest mégis alacsonyabb áron lehet megvásárolni őket.

Legyen inkább az eggyel kisebb

A piacon leginkább a kisebb alapterületű ingatlanok a kelendőbbek. Az Otthontérképen található 50 négyzetméter alatti ingatlanokat l 75 százalékkal nagyobb eséllyel lehet értékesíteni. Ahogy nő az alapterület, úgy csökken az eladás esélye. A 180 négyzetméter fölötti otthonok esetében tizenkettő ajánlatra már csak egy eladás jut, míg 50 négyzetméter alattiaknál háromra jut egy.