Kamatot vált a Diákhitel

diákhitel
French students work on the test of philosophy as they take the baccalaureat exam (high school graduation exam) on June 16, 2014 at the Jacques Decour high school in Paris. AFP PHOTO / FRED DUFOUR
Vágólapra másolva!
Néhány hét múlva kamatot vált a Diákhitel, a Diákhitel Központ azt reméli, hogy csökkenni fog a kamatszint - jelentette ki a szervezet marketing és kommunikációs igazgatója az M1 aktuális csatorna csütörtök reggeli műsorában.
Vágólapra másolva!

Imre Zita hangsúlyozta, hogy a Diákhitel kamata már most is nagyon alacsony egy banki személyi kölcsönhöz viszonyítva. A szabad felhasználású Diákhitel1-hez 4,9 százalékos kamattal juthatnak a hallgatók, képzési formától függetlenül. A 2 százalékos kamatú Diákhitel2-t pedig kizárólag önköltséges képzésben részt vevők kérhetik, képzési díjuk kiegyenlítésére.

Könyvekre, albérletre költenek

Az igazgató kiemelte, hogy kutatásokat szoktak végezni arról, mire költik a hallgatók a Diákhitel1-et. Az érintettek ötven százaléka úgy nyilatkozik, hogy nem tudott volna diplomát szerezni, ha nem vette volna fel a kölcsönt, további harminc százalékuk pedig azt mondja, hogy az egyetemi élethez szorosan kapcsolódó kiadásokra - például könyvekre, laptopra, albérletre - fordítja az igényelt összeget. Húsz százalék azt vásárol a hitelből,

Imre Zita emlékeztetett, hogy még egy hétig lehet idén Diákhitelt igényelni. Hangsúlyozta, hogy aki december 15-éig eljuttatja kérelmét a Diákhitel Központhoz, január 15-én megkapja a kért összeget. A Diákhitel1 egész félévre visszamenőleg igényelhető, így akár egy összegben 250 ezer forinthoz is hozzájuthat a hallgató.

Nem számít rohamra

Felhívta a figyelmet arra is, hogy aki december 15. után adja le igényét, csupán márciusban juthat pénzhez. Imre Zita rohamra nem számít, érdeklődésre azonban mindenképpen, mivel úgy gondolja:

vannak, akiknek most jut eszükbe, hogy lesz még váratlan kiadásuk a vizsgaidőszakban.

Az igazgató úgy látja, hogy azok, akik felveszik a Diákhitelt, jóval tudatosabban kezelik a pénzügyeiket, mint az "átlagos fiatalok". Imre Zita véleménye szerint azért érdemes igényelni a kölcsönt, mert így diákként csak a tanulással kell foglalkozni, és nyugodtan lehet koncentrálni a diplomaszerzésre. Hangsúlyozta, hogy csak akkor kell elkezdeni a visszafizetést, ha megszűnt a hallgatói jogviszony.