Külföldön akartak dolgozni, adócsalásba keveredtek

Nemzeti Adó- és Vámhivatal, dohány NAV bevetési osztály, dohányipar, sajtótájékoztatót tartanak
A hazai dohányipar szereplői és a Nemzeti Adó- és Vámhivatal sajtótájékoztatót tartanak. Téma: a hazai feketekereskedelem állapota
Vágólapra másolva!
Külföldi állásokat hirdetett a neten egy férfi, így csalt ki emberektől személyes adatokat, hogy azokkal hamis adóbevallásokat készítsen. 20 millió forintnyi adót igényelt vissza ezzel a módszerrel. A bíróság három év letöltendő börtönre ítélte.
Vágólapra másolva!

Egy csalót három év letöltendő szabadságvesztésre ítélt a Székesfehérvári Járásbíróság. A férfi magánszemélyek adatait felhasználva, nevükben jogosulatlanul igényelt vissza személyi jövedelemadót.

Álláshirdetésekkel csalta ki az adatokat

A Fejér megyei férfi módszerével személyenként százezer forint alatti összegeket igényelt vissza. Saját maga állította ki a hamis adóbevallásokat, csalárd módon megszerezve áldozatai személyes adatait:

interneten hirdetett külföldi álláslehetőséget, a jelentkezőktől pedig elkérte személyes adataikat,

tájékoztat közleményében a NAV.

Az ítélet szerint ezzel a módszerrel az elítélt összesen 216 hamis adóbevallást nyújtott be, és összesen 20 millió forintot igényelt vissza. Szerencsére ennek csak töredékét kapta meg az általa nyitott bankszámlára, mivel a NAV-nak időben feltűnt a csalás.

A Székesfehérvári Járásbíróság a férfit bűnösnek találta, és tettéért halmazati büntetésül három év letöltendő börtönbüntetésre és négy év közügyektől eltiltás mellékbüntetésre ítélte.

Vigyázni kell a személyes adatokra

Érdemes továbbra is jól megfontolni, kinek adja meg az ember a személyes adatait, figyelmeztet az adóhatóság. Az ilyen esetekben ugyanis előfordulhat, hogy nemcsak a költségvetést lopják meg - mint ahogy az adóbevallásos csaló is tette -, hanem az is kárt szenved, aki nem bánt körültekintően a saját adataival.