Vádat emeltek az amerikai kitiltási ügy egyik érintettjével szemben

étolaj, olivaolaj csatos palackban
Vágólapra másolva!
Vádat emelt a Fővárosi Főügyészség egy budapesti férfival szemben, aki azt állította az amerikai tulajdonú étolajgyártó Bunge Zrt. lobbistájának, hogy kétmilliárd forintért el tudja intézni az étolaj áfáját csökkentését. A gyanúsított azok között volt, akiket tavaly Vida Ildikó NAV-elnökkel együtt kitiltottak az Egyesült Államokból.
Vágólapra másolva!

Ibolya Tibor fővárosi főügyész pénteken elmondta: a Bunge Zrt. fizetett lobbistája azt a feladatot kapta, hogy lobbizzon az alapvető élelmiszerek, így az étolaj áfájának csökkentéséért. A lobbista ismerte a T. V. monogrammú budapesti férfit, aki azt állította neki, hogy kétmilliárd forintért eléri hivatalos személyeknél, hogy az áfa mértéke 27-ről 5 százalékra csökkenjen.

Ő is a kitiltottak között volt

A lobbista nem fogadta el az ajánlatot, és tájékoztatta róla a Bunge Zrt.-t és az amerikai követséget. Az amerikai hatóságok válaszul megszüntették a férfi vízumjogosultságát.

Az Egyesült Államok tavaly ősszel korrupciógyanúra hivatkozva beutazási korlátozást vezetett be egyes magyar állampolgárokkal, köztük Vida Ildikó akkori NAV-elnökkel szemben. Ekkor többen azt gyanították, hogy a Bunge tehetett panaszt az Egyesült Államokban, akik a NAV által elnézett láncolatos adócsalások miatt hátrányba kerültek az olyan európai cégekkel szemben, akik ismerték azokat a módszereket és cégláncolatokat, amelyek segítségével el lehetett kerülni az áfa fizetését.