Ennyit még nem fizettek ki zsidó kegytárgyért

talmud
Footnote Hearat Shulayim Year : 2011 Israel Director : Joseph Cedar
Vágólapra másolva!
2,6 milliárd forintért kelt el egy 500 éves Talmud példány.
Vágólapra másolva!

Rekordáron, 9,3 millió dollárért (2,6 milliárd forintért) kelt el egy csaknem 500 éves Talmud-példány a Sotheby's kedd esti New York-i árverésén.

A társaság szerint ez a világon a legdrágábban elárverezett zsidó vallási tárgy. Az úgynevezett Bomberg-Talmudot a licitálás előtt csak mintegy hatmillió dollárra becsülték - tudósított a tabletmag.com.

A Bomberg-Talmud a zsidóságnak olyan, mint a kereszténység számára a Gutenberg-féle Biblia. Daniel Bomberg keresztény nyomdász 1520 és 1523 között Velencében nyomtatta ki a zsidó szent könyv egyik legelső teljes kiadását, az úgynevezett Babilóniai Talmudot, amely kilenc kötetből és majdnem 3500 oldalból áll. Minden kötet bőrborítású, 40 centiméter magas. Mindössze 14 komplett példány maradt fenn belőle.

Nézze meg az árverést

A most elárverezett példány meglepően jó állapotban van - írta a Sotheby's. A kötetek Richard Bruarne tudós birtokában voltak, 1565-ben bekövetkezett halála után egy oxfordi templomban, majd 350 éven át a Westminster-apátságban őrizték őket.

A vevő az információk szerint Leon Black New York-i üzletember, az Apollo Global Management nevű alapkezelő cég alapítója.