Tiszta lappal kezdheti az új évet az MKB

MKB bank, reklám, mkb, bank, mkb székház
Budapest, 2014. július 24. Az MKB Bank Zrt. székháza Budapesten, a Váci utcában 2014. július 24-én. A magyar kormány megvásárolja az MKB Bank Zrt.-t a Bayerische Landesbanktól (BayernLB). MTI Fotó: Soós Lajos
Vágólapra másolva!
Az MKB bank rossz portfólióját leválasztották - közölte Tóth István, a Szanálási Alap szóvivője.
Vágólapra másolva!

Tóth István elmondta, hogy az úgynevezett szanálási törvény alapján a Szanálási Alap megalapította a Magyar Szanálási Vagyonkezelő Zrt.-t (MSZVK), amely fölött a tulajdonosi jogokat a szanálási feladatkörben eljáró Magyar Nemzeti Bank (MNB) mint szanálási hatóság gyakorolja.

Az MSZVK funkciója a szanálás során az MKB Bank leválasztandó rossz portfoliójának megvásárlása, ez a portfolió a bank két leányvállalatának, a követeléseket tulajdonló MKB Pénzügyi Zrt.-nek, valamint a kereskedelmi ingatlanokat birtokló Resideal Zrt.-nek a tulajdonában van.

Bankok adtak hitelt

A Szanálási Alap december 12-én 10 éves futamidőre 45,5 milliárd forint és 166,9 millió euró hitelt vett fel jogszabályon alapuló állami készfizető kezességvállalás mellett a K&H Bank, az Erste Bank, az OTP Bank és az UniCredit Bank alkotta konzorciumtól. A felvett hitelt a Szanálási Alap december 22-én az MSZVK-nak továbbhitelezte.

Forrás: MTI/Soós Lajos

Az MKB Bank leválasztandó rossz portfoliójának MSZVK általi, némileg a piaci érték fölötti, tényleges gazdasági értéken történő megvásárlását az Európai Bizottság a december 16-án nyilvánosságra hozott határozatával jóváhagyta. A határozat következtében az MSZVK lesz a tulajdonosa az MKB Bank nem csupán rossz, hanem megtisztított jó részének is, és a bank 100 százalékos részvénycsomagját 2016 végéig, értékesítik.