Sajátosan értelmezi a munkanapot a MÁV

Keleti pályaudvar
Budapest, 2015. március 24. A Keleti pályaudvar csarnoka 2015. március 24-én. MTI Fotó: Máthé Zoltán
Vágólapra másolva!
December 28-a, vagyis a karácsony utáni első hétfő munkanapnak számít. A vonatok mégsem a munkanapon megszokott menetrend szerint közlekednek, bár csak bizonyos vonalakon. A MÁV az utasok számának csökkenésével indokolja a járatritkítást.
Vágólapra másolva!

Aki hétfőn megszokásból indult munkába, és elővárosi vonattal közlekedik, akár egy órát is várhatott a peronon a reggeli 1-2 fokban. A Rákoskert-Keleti pályaudvar vonalon például munkanapokon 7 és 8 óra között három vonat is jár. Rákoskerten 7.03-kor, 7.23-kor és 7.43-kor is megáll egy vonat. Ma viszont 6.43 után már csak 7.43-kor érkezett a járat.

Ritkábban járnak az elővárosi vonatok

A MÁV új applikációja elég megbízhatóan működik, de ma nem akartam hinni a szememnek. Csak óránként jár a Nagykátáról érkező személyvonat, ami megáll Rákoskerten is. Még éppen időben leugrottam az állomásra közlekedő 197-es buszról, mert a BKK nem hétvégi menetrend szerint üzemelteti a járatait. A vonatállomás és Rákoskert között keringő járat óránként háromszor is jár.

Kavalecz Imre, a MÁV kommunikációs szakértője azt mondta az Origónak,

a két ünnep közötti menetrend nem újdonság,

máskor is ilyen ritkán jártak a vonatok ebben az időszakban. Mindig lényegesen kevesebb indul ilyenkor, mert kevés az utas, és a téli szünet miatt a diákok sem sietnek az iskolába.

A MÁV főleg az elővárosi vonatokat ritkította meg Forrás: MTI/Máthé Zoltán

Főleg a helyközi vonatok menetrendjében érezhető a változás.

Hétfőn az elővárosi vonalakon szombati menetrend szerint közlekednek a vonatok. A többi, hosszabb távolságú vonalakon pedig a munkanapra érvényes menetrend szerint járnak. December 30-ig, szerdáig ez így is marad – tette hozzá Kavalecz Imre.

December 31-én pénteki menetrend lesz érvényben a nagyobb távolságú vonalakon. Január 1-jén, pénteken megint a szombati menetrend szerint járnak a vonatok. Január 2-án ünnepnapi menetrend, január 3-án pedig vasárnapi menetrend lesz. Január 4-től pedig visszaáll a hétköznapokon megszokott vonatközlekedés.

A BKK a honlapján azt írja, december 28-án, 29-én, 30-án egész nap, valamint december 31-én napközben nem a szokásos hétköznapi, hanem az

év végi menetrend szerint közlekednek járataik.

A MÁV és a BKK is arra hívja fel az utasok figyelmét, mielőtt elindulnak, tájékozódjanak a menetrendről.