Hiányosságok tömkelegét tárta fel az ÁSZ

szántás
Siófok, 2010. július 6. Mezőgazdasági munkák Siófok térségében. MTI Fotó: H. Szabó Sándor
Vágólapra másolva!
Szabályozottabbá vált ugyan az állami vagyon feletti tulajdonosi jogokat gyakorló szervezetek ellenőrzési rendszerének kialakítása, az Állami Számvevőszék azonban azt is megállapította, hogy a vizsgált szervezetek az ellenőrzésekkel együtt sem látták el teljes körűen feladataikat, közölte az ellenőrző szervezet.
Vágólapra másolva!

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) évente ellenőrzi az állami vagyon feletti tulajdonosi joggyakorlással kapcsolatos tevékenységeket, ezúttal a 2014-es tevékenységet vizsgálta. Az ellenőrzés megállapításai alapján javaslatokat is megfogalmazott, amelyekre – a törvényi előírás szerint – a címzetteknek 30 napon belül intézkedési tervet kell készíteniük.

GYEMSZI, MNV, NFA

A megállapítások között szerepel, hogy

nem felelt meg teljes körűen a jogszabályoknak

az állami tulajdonú ingatlanok vagyonkezelésbe adása a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézetnél (GYEMSZI), a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-nél (MNV) és a Nemzeti Földalapkezelő Szervezetnél (NFA).

Hiányosságok

A vagyonkezelésbe adott ingatlanok bruttó értékét és elszámolt értékcsökkenését, értékvesztését vagyonkezelésbe adáskor a GYEMSZI-nél, az MNV-nél és az NFA-nál a könyvekből nem vezették ki. A GYEMSZI-nél a vagyonkezelési szerződések a jogszabályokban előírt tartalmi követelményeknek nem feleltek meg.

Az NFA nem biztosította a földrészletek naprakész nyilvántartását, az államháztartáson kívüli szervezetek részére vagyonkezelésbe adott földrészleteket pedig nem teljes körűen mutatta ki.

A nyilvántartások pontatlanok voltak Forrás: MTI/H. Szabó Sándor

Az állami tulajdonú ingatlanok hasznosításba adása a GYEMSZI-nél és az NFA-nál nem teljes körűen felelt meg, az MNV-nél nem felelt meg a jogszabályi előírásoknak. Az egyes állami ingatlanok ingyenes tulajdonba adása a GYEMSZI-nél, az MNV-nél és az NFA-nál – összességében – a jogszabályok és a belső szabályzatok előírásainak megfelelően történt.

Az ÁSZ ellenőrzése feltárta, hogy a vagyonátadások során a Földművelésügyi Minisztérium (FM), az MFB és az MNV a gazdasági eseményeket a számviteli törvény előírásaihoz képest késedelmesen rögzítette nyilvántartásaiban. A MÁV Zrt.-ben lévő állami tulajdonú részesedés átadása során – az MNV téves adatszolgáltatása miatt – az átvevő NFM-nél a részesedés 2014. év végi mérlegértéke nem a valós állapotot tükrözte.