Észre sem vette, mi minden történt, mióta elmúlt a szilveszter

forint, pénz, hitel THM
Vágólapra másolva!
Sok minden olcsóbb vagy ingyenes lett, mikor a 2015-ös év 2016-ba fordult. Már csak 15 százalék a jövedelemadó, a bevallásokat majd a NAV készíti el. Emelkedett a nyugdíj és a minimálbér. Csökkent az új lakások és a sertéshúsok áfája. Egy sor okmányért és hatósági eljárásért már nem kell fizetni. Továbbra is lehet otthon pálinkát főzni, de adózni kell utána. A megyematrica marad, de a rendszer kicsit változik.
Vágólapra másolva!

Ha azt gondolja, a legjobb dolog, ami eddig 2016-ban történt, az a másnaposság elmúlása, akkor valószínűleg téved. Ugyan észre sem vette, de

máris nagyon sok jó dolog történt

Önnel, tulajdonképpen abban a pillanatban, amikor szilveszterkor éjfélt ütött az óra, pukkantak a pezsgősüvegek, és valaki a fülébe kiabálta, hogy BÚÉK.

Csökkent a jövedelemadó

Valószínűleg nem ezzel volt elfoglalva, de szilveszter éjfél óta Önnek már csak

15 százalék személyijövedelem-adót (szja-t) kell fizetnie

a bruttójából. Az adócsökkentést Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a 2016-os költségvetés főszámaival együtt jelentette be.

Azzal együtt, hogy

a sertéshúsok forgalmi adója (áfája) 27-ről 5 százalékra csökken.

Hogy ettől olcsóbb húst talál-e a hentesnél, majd kiderül, a kormány szerint megvannak az eszközei annak elérésére, hogy a csökkentés érvényesüljön az árakban.

Nem kell vesződni a bevallással

Még nem aktuális, de Önnek az idén már nem kell adóbevallást készítenie, ha csak egy helyről kapott fizetést 2015-ben, és nem vesz igénybe semmilyen kedvezményt. 2017-ben pedig már mindenkinek

a NAV készíti el a bevallást.

Ha már a kedvezményeknél tartunk, a kétgyermekes családok adókedvezménye 20 ezer forintra nőtt.

2016-ban már nem kell sorba állni a postán Forrás: MTI/Soós Lajos

Emelkedik a nyugdíj

A nyugellátások és egyes más ellátások 2016 januárjától

1,6 százalékkal nőnek.

Az emelés több mint húsz járandóságot érint, a többi között az öregségi, az özvegyi, a szülői nyugdíjat, az árvaellátást, a baleseti hozzátartozói nyugellátást, a szolgálati járandóságot, a korhatár előtti ellátást, a rokkantsági ellátást, a rehabilitációs ellátást, a fogyatékossági támogatást, a vakok személyi járadékát, a polgármesterek közszolgálati járadékát.

Luxusnyugdíjasok és a többiek

Az átlagnyugdíj Magyarországon 117 ezer forint körül van. Novemberben összesen 2 millió 18 ezer 758 ember kapott nyugellátást. Az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság adatai szerint a magyar luxusnyugdíj összege eléri az 1,4 millió forintot. Ketten is ekkora összeget kapnak a nyugdíjfolyósítótól minden hónapban. A luxusnyugdíjasok ellátása januártól 22 400 forinttal nő, az átlagnyugdíjasoké 1872 forinttal.

Változik a minimálbér is

Bruttó 111 000 forintos jövő évi minimálbérről és bruttó 129 000 forintos garantált bérminimumról írt alá egyezséget három munkaadói szervezettel és két szakszervezeti szövetséggel a kormány.

Az 1,6 százalékos tervezett infláció mellett a személyi jövedelemadó 1 százalékpontos csökkenését is figyelembe véve

a minimálbér 5,6, a garantált bérminimum 5,7 százalékkal nő.

Ilyen mértékű reálnövekedés a kötelező legalacsonyabb béreknél 2002 óta nem volt.

Nem kell fizetni a személyiért

Az ünnep és a hétvége után már lehet okmányokat igényelni és egyéb hatósági eljárásokat indítani, ezek nagy részéért már nem kell külön fizetni. Amikor Ön az új évre koccintott,

életbe lépett a közigazgatási rezsicsökkentés.

Már ingyenesek a következő okmányok és eljárások:

  • Személyi igazolvány.
  • Lakcímkártya.
  • Az első jogosítvány.
  • Diákigazolvány és pedagógusigazolvány.
  • Erkölcsi bizonyítvány (évente négyszer).
  • Okmánycsere házasság miatt.
  • Okmánycsere lopás miatt.
  • Mozgássérültek parkolási igazolványa.
  • Az összes adóhatósági igazolás.
  • Mezőgazdasági és erdészeti gépkezelői jogosítvány.
  • Vállalkozói igazolvány.
  • Üzletek működési engedélye.
  • Népi iparművészi igazolvány.
  • Cégiratok kiállítása és megküldése a cég tagjának.
  • 160 négyzetméternél kisebb lakóépületek engedélyezése.
  • A jelnyelvi tolmácsok névjegyzékébe való bekerülés.
Már nem kell külön fizetni az igazolványokért Forrás: Origo

Csökkent a lakásáfa

Az év első hétvégéje után az ingatlanpiac is újra beindul, egy komoly változással:

az új építésű lakóingatlanok áfája 27 százalékról 5 százalékra csökkent.

A csökkentés a 150 négyzetméternél kisebb lakásokat és a 300 négyzetméternél kisebb házakat érinti. A 300 négyzetméter alatti ingatlanoknál nem kell építési engedélyt kérni, már csak bejelentési kötelezettség van.

A saját építésre a vételár áfájának csökkentése értelemszerűen nem vonatkozik, de csak idő kérdése, hogy az építkezők is igénybe vehessenek áfakedvezményt. Rogán Antal bejelentette, hogy aki magának épít, az az építkezés során keletkező számlák után visszaigényelheti majd az áfát 5 millió forintig.

Három gyerek, tízmillió forint

Jövőre

jöhet a megemelt szocpol

(azaz szociálpolitikai kedvezmény, bár már más néven fut: csok, azaz családi otthonteremtési kedvezmény) is. Lázár János ígérete szerint új lakás vásárlása esetén akár 10 millió forintot is kaphatnak a háromgyerekes családok. A vissza nem fizetendő támogatás mellé egy olcsó, maximum 3 százalékos kamatra nyújtott hitelt is kaphatnak. Egyelőre ennyit tudni az új támogatásról:

  • Egy gyermek után 600 ezer forint, két gyermek esetén 2,6 millió forint, három gyermeknél pedig már 10 millió forintos támogatás jár majd.
  • Akinek már van gyereke, az is jogosult. De vállalni is lehet. Az egy-két gyerekesek gyerekenként négy évet kaphatnak, hogy kiegészítsék a családot öt főre. Nulláról indulva 10 év alatt kell összehozni a három gyereket.
  • Házaspárok igényelhetik.
  • Az örökbefogadás is számít.
  • Aki nem tudja teljesíteni a vállalását, annak még nem tisztázott feltételekkel vissza kell fizetnie a támogatásokat.
  • A háromgyerekeseknek jár majd egy olcsó hitel is, amelynek a maximális kamata 3 százalék lehet.
Csökkent az új lakások áfája, a gyerekesek támogatást fognak kapni Forrás: MTI/Jászai Csaba

Már lemondhat a családi pótlékról is

Kibővítették a gyed extrát is, így január elsejétől már

nem a gyermek egyéves, hanem hat hónapos korától vehető igénybe a támogatás.

Emellett a jövő évtől egyszerre lehet igényelni a csecsemőgondozási díjat és a gyedet, tehát ezentúl nem kell külön-külön benyújtani az erre vonatkozó igényt.

Megteremtették annak lehetőségét is, hogy a tehetősebb családok lemondjanak a családi pótlékról.

Kötelező bölcsődét biztosítani

Eddig csak a tízezernél több lakosú településeken volt kötelező bölcsődét biztosítani, mostantól ez a kistelepülésekre is igaz, ha legalább öt család ezt igényli.

Január 1-jétől jelentősen nő a felsőfokú végzettségű bölcsődei kisgyermeknevelők bére. A változás csaknem 900 embert érint. A nevelők átlagosan 30-40 százalékkal, havi nettó 40-60 ezer forinttal több bért kapnak majd.

Csökkent a közvetítői díj

Az ingatlanok árát az is lejjebb nyomhatja, hogy már csak

maximum két százalék közvetítői díjat kaphatnak az ingatlanhitel-közvetítők

(például az ingatlanközvetítők, akik a lakás mellé gyakran hitelt is eladnak a vevőiknek). Jelenleg 2,5–3,5 százalék között van a piacon a hitelközvetítői díj mértéke.

Az e-autósok jobban jártak, az e-cigivel nehezebb lesz az élet

Az e-autósoknak idén már jobb dolguk van, az elektromos autók után nem kell befizetni például a regisztrációs adót, az átírási illetéket, a gépjárműadót és a cégautóadót.

Az e-cigarettásoknak viszont rosszabb dolguk lesz pár hónap múlva. Májustól csak dohányboltban lehet majd e-cigarettát venni, az e-cigarettások pedig csak azokon a helyeken használhatják az eszközt, ahol dohányozni is szabad.

Még pár hónapig bárhol lehet e-cigarettázni Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Rainer Jensen

A fuvarozóknak könnyebb lesz

A fuvarozók kedvezményeket kaptak. Talán a legfontosabb, hogy

buszok és tehergépjárművek után nem kell vagyonátruházási illetéket fizetni.

A fuvarozócégeknek az is nagy könnyebbséget jelent, hogy a helyi iparűzési adóból leírhatják a kifizetett útdíj egy részét.

Egyéves a megyematrica

Jelentős változás nem lesz a megyei matricák rendszerében. Aki 2015-ben megvette a megyei matricáját, annak nem kell sietnie, mert az január 31-ig érvényes.

Viszont

olcsóbban, D1-es személyautó-matricával autózhatnak a gyorsforgalmi utakon a kisbuszos nagycsaládosok.

A rendelet a legalább négy gyermek után családi pótlékban részesülő személyekre, továbbá a mozgáskorlátozott parkolási igazolvánnyal rendelkezőkre, illetve az ő hozzátartozóikra vonatkozik.

A személyautók számára díjköteles szakaszok köre január elsejétől mindössze a 2015-ben átadott, a gyorsforgalmi hálózatba kapcsolódó utakkal bővül.

A pálinkafőzés csak jeggyel

A kormány gyakorlatilag elvesztette Brüsszellel szemben a házi pálinkafőzőkért indított „szabadságharcot”. Mióta 2016 van,

a házi pálinkafőzőknek párlatadó-jegyeket kell venniük,

literenként 700 forint értékben. Egy személynek minimum öt adójegyet kell vennie, de senki sem vehet többet 86 darabnál. A házi pálinkafőzést nem a NAV, hanem az önkormányzatok ellenőrzik.

Lehet pálinkát főzni, de adózni kell utána Forrás: Origo

A NAV osztályoz

A vállalkozásokat idén már megbízható, átlagos és kockázatos kategóriákba sorolja a NAV. Az elbírálásnál többek közt azt veszik figyelembe, hogy a cég adószáma volt-e felfüggesztve az elmúlt öt évben, és volt-e három százaléknál nagyobb adókülönbözete. Kockázatos adózónak minősülnek azok a cégek, amelyek sok adóval maradtak el, vagy feketén dolgoztatták a munkavállalóikat. A minősítés egy évre szól, át lehet kerülni az egyik kategóriából a másikba.

A jó adózók kedvezményeket kapnak.

Esetükben az ellenőrzéseket 180 napon belül le kell majd zárni. Rövidebb áfa-visszaigénylési határidő vonatkozik rájuk: 57 napról 2017-től 45-re, 2018-tól pedig 30 napra csökken a határidő.

Átláthatóbb rendszer

Már novemberben változtak a közbeszerzésre vonatkozó szabályok, de ennek előnyeit várhatóan inkább az új esztendőben érezzük majd. Rövidebb eljárási határidőket és új értékelési szempontokat fogalmaz meg az új törvény. A változás – döntően uniós előírások alapján – a remények szerint

teljesen új alapokra helyezi a közbeszerzés szabályait,

növelve az átláthatóságot és a versenyt. Célként a kormány a hazai kis- és közepes vállalkozások jelentősebb bevonását jelölte meg.