Hitelminősítés: jövőre visszakapaszkodhatunk

Vágólapra másolva!
Március elejétől veszik ismét napirendre Magyarország államadós-besorolásainak felülvizsgálatát a piacvezető nemzetközi hitelminősítők. Londoni elemzői várakozások szerint Magyarország 2016-ban visszanyerheti a befektetési ajánlású adósbesorolást.
Vágólapra másolva!

A Londonban közzétett menetrendek alapján először a Moody's Investors Service vizsgálja a magyar szuverén besorolásokat: a cég

Magyarország első jövő évi értékelési időpontját március 4-ére tűzte ki.

A Moody's ezután július 8-án, majd november 4-én vizsgálja ismét a magyar adósosztályzatokat. A Standard & Poor's két időpontot jelölt ki: a cég 2016-ra szóló felülvizsgálati menetrendjében Magyarország először március 18-án, majd szeptember 16-án kerül sorra.

A Fitch Ratings is két dátumot határozott meg:

május 20-án, majd november 18-án végzi el a magyar államadós-osztályzatok értékelését.

A globális pénzügyi válság után életbe léptetett EU-szabályozás alapján – hacsak azonnali minősítési lépést igénylő rendkívüli fejlemény nem történik – a hitelminősítők az általuk előre meghatározott időpontban hajthatnak csak végre adósosztályzati lépéseket európai uniós államadósok esetében.

Két hitelminősítő is visszaemelheti az országot

A kialakult gyakorlatnak megfelelően a cégek egy-egy államadósra évi két vagy három felülvizsgálati időpontot tűznek ki, mindig pénteki napokra, és a felülvizsgálati eredményeket rendszerint

a kijelölt nap éjszakáján, a londoni és a New York-i piaci zárások után jelentik be.

Az időpont előzetes meghatározása azonban nem kötelezi a hitelminősítőket arra, hogy a kijelölt napon tényleges osztályzat- vagy kilátás-módosítási lépéseket jelentsenek be.

Londoni pénzügyi elemzők várakozása szerint mindazonáltal Magyarországot 2016-ban jó eséllyel legalább két hitelminősítő visszaemeli a befektetési ajánlású államadós-osztályzati kategóriába.

Néhány lépésre vagyunk a befektetési ajánlástól

A Morgan Stanley bankcsoport londoni befektetési részlegének elemzői az európai feltörekvő térségről összeállított, 2016-ra szóló átfogó előrejelzésükben közölték: várakozásuk szerint 2016 lesz az az év,

amikor Magyarország visszanyeri befektetési ajánlású hitelminősítői adósosztályzatát.

A ház úgy fogalmazott, „már esedékes lenne” a felminősítés, és jövőre legalább egy, de nagyobb valószínűséggel két hitelminősítő is visszaemeli a magyar államadós-besorolást a befektetésre ajánlott kategóriába.

Sokat számít a stabilabb bankrendszer

A Morgan Stanley londoni elemzői szerint ezt indokolná a külső adósság, illetve a devizában denominált államadósság-hányad folytatódó csökkenése. Az is, hogy kiszámíthatóbbá vált a magyar bankrendszer működési környezete, és

továbbra is szilárd a magyar gazdaság költségvetési pozíciója.

A ház szerint mindennek együtt „elégségesnek kellene lennie” a felminősítéshez.

A Fitch Ratings, a Moody's Investors Service és a Standard & Poor's jelenleg egyaránt

a befektetési ajánlású alapszinttől egy fokozattal elmaradó besorolással tartja nyilván

a hosszú lejáratú magyar szuverén devizaadósságot.

Az S&P és a Fitch módszertanában ez "BB plusz", a Moody's osztályzati gyakorlatában "Ba1" szintű minősítést jelent.

Egészen biztatóan állunk

A mérleg azonban már az idén is érdemben javult: a Fitch májusban, a Moody's novemberben

felminősítés lehetőségére utaló pozitívra javította

magyar adósosztályzatainak kilátását az addigi stabilról, a Standard & Poor's pedig felminősítette a magyar államadós-besorolást.

Szokatlannak számított, hogy idén március 20-án a Standard & Poor's az addigi és az azóta is érvényes stabil kilátás pozitívra javítása nélkül

emelte egy fokozattal „BB plusz”-ra a devizában és a forintban fennálló hosszú lejáratú magyar államadósság besorolásait.

Az S&P márciusi osztályzatjavításával került a magyar államadós-osztályzat mindhárom hitelminősítőnél azonos szintre.

A befektetőknek két osztályzat kell

Ha legalább a Moody's és a Fitch, vagyis a magyar osztályzatokra pozitív kilátást érvényben tartó két hitelminősítő jövőre valóban visszaemeli a magyar szuverén osztályzatot a befektetési kategóriába, ez egyben azt is jelentené, hogy

az intézményi befektetők szempontjából Magyarország 2016-ban ismét befektetésre ajánlott adóssá válna.

A nemzetközi gyakorlat alapján ugyanis a befektetési társaságok általában két nemzetközi hitelminősítő osztályzatát veszik figyelembe annak meghatározásához, hogy egy adott szuverén vagy kereskedelmi adós osztályzata befektetésre ajánlott, vagy sem.

Ha e két cég felminősíti Magyarországot, azzal a magyar szuverén

befektetési termékek potenciális vásárlói köre is bővülhet,

számos intézményi befektető szabályzata ugyanis kizárólag befektetési ajánlású papírok tartását engedélyezi.