Vágólapra másolva!
A beszerzésimenedzser-index szezonálisan kiigazított decemberi értéke 49,1, ami kevesebb az elmúlt három év 51,5 százalékos átlagánál. A foglalkoztatottsági index értéke azonban 50 pont fölé került decemberben, és az elmúlt egy év értékei három hónap kivételével növekedésre utalnak.
Vágólapra másolva!

A válaszadók novemberhez képest kedvezőtlenebb folyamatokról számoltak be, melyekben meghatározó szerepe van az ünnepek miatti rövidebb hónapnak és az év végi tervezett leállásoknak.

Huszonnyolc hónapig tartott a bővülés, aminek most decemberben vége szakadt.

A 2015. december havi beszerzésimenedzser-index (BMI) 6,7 százalékponttal alacsonyabb a novemberi 55,8-as értéknél, és az idei évben az eddigi legkisebb. Az elmúlt egy évben jellemzően 55 pont, illetve 51 pont körül voltak a havi megfigyelések.

A legutóbbi BMI-érték a harmadik legalacsonyabb decemberi érték 1995 óta.

A mostani érték alacsonynak számít, az elmúlt 20 évben egyszer volt alacsonyabb az index értéke decemberben.

Mi az a BMI?

A beszerzésimenedzser-index (BMI) egy összetett mutatószám, öt egyedi index súlyozott átlaga: új rendelések - 0,3; termelési mennyiség - 0,25; foglalkoztatás - 0,2; szállítási átfutási idő - 0,15; vásárolt készletek - 0,1. A BMI 50 százalék feletti értéke a feldolgozóipari tevékenységek fellendülésére, 50 százalék alatti értéke a recesszió irányába való elmozdulásra utal.

A vállalatok által adott válaszok az előző hónaphoz viszonyított változást jelzik. Az index kiszámítása a válaszok százalékos megoszlásán alapul: a pozitív (nőtt) válaszok százalékos arányához hozzáadják a változatlan válaszok felét. Az így kapott index 100 százalékos értéke azt jelzi, hogy valamennyi vállalat növekedésről, fellendülésről számolt be.


Az új rendelések indexe visszaesett, és a mostani így a negyedik legalacsonyabb decemberi érték 1995 óta. Az új rendelések állománya alacsonyabb lett, és alulmúlja az 1995 óta mért hosszú távú átlagot, valamint az elmúlt három év átlagát is.

Fotó: Origo

A decemberi szállítási átfutási idő ideje hosszabb lett novemberhez képest, de ennek üteme némileg gyengült.

A korábbi decemberi értékeket nézve az idei a hetedik legalacsonyabb érték.

Az index értéke szinte folyamatosan 50 pont alatt volt az elmúlt hat évben, amire korábban nem volt példa. Utoljára 2013 márciusában és 2015 áprilisában volt 50 pont felett az index értéke.

A vásárolt készletek egy hónap bővülés után első hónapja szűkülnek. A decemberi érték az elmúlt húsz év értékei alapján átlag alatti, és a hatodik legkisebb decemberi. 2012-ben nyolc alkalommal jelzett növekedést az index, ez 2013-ban kilencre emelkedett, amit 2014-ben is tartott. Idén hét hónap volt ilyen.

A foglalkoztatottság jobban alakul

2013-ban a foglalkoztatottsági index csak négy hónapban mutatott csökkenést. Május–július között folyamatosan visszaesést mértünk, majd decemberben is 50,0 pont alá csökkent az index értéke. 2014 januárjától azonban csak a 2014. májusi és a tavalyi áprilisi, szeptemberi és novemberi érték jelzett enyhe csökkenést. A december havi érték ismét növekedésre utal. Értéke magasabb lett novemberhez képest, és a negyedik legmagasabb decemberi 1995 óta.