Orbán fociügyi megbízottja állami pénzből veheti meg a Kopaszi-gátat

2016.01.04. 13:50

Az állami Eximbank 16,5 milliárd forintnyi eurót ad kölcsön Garancsi István cégének a Kopaszi-gát megvásárlására. A gát üres területeire lakóparkot és irodaövezetet tervez építeni a vállalat. 

Az állami tulajdonú, eredeti célja szerint a magyar exportőröket segíteni hivatott Eximbanktól kap 52 millió euró (16,5 milliárd forint) hitelt a Garancsi István érdekeltségébe tartozó Market Asset Management Kft. a Kopaszi-gát megvásárlására. A hitelügyletre cégbírósági adatok között bukkant rá a Válasz.hu. 

A cégadatbázis szerint az Eximbanknak 2015. december 1-je óta zálogjoga van a Market Asset Managementen. Kérdeztük a bankot és a céget is az ügy részleteiről, cikkünket frissítjük, amint válaszolnak. 

Portugál cégeké volt 

Január 2-án derült ki, hogy közel egyéves tárgyalássorozat után megvásárolta a Kopaszi Gát Kft.-t a Market Csoporthoz tartozó Market Asset Management Kft. és a River Dunainvest Kft. a Mota-Engil, Finibanco és Estia portugál cégek alkotta vállalatcsoporttól. 

A park marad 

Az új tulajdonos a Kopaszi-gáton kialakított parkot változatlan feltételekkel üzemelteti: a terület a továbbiakban is a fővárosi lakosság kikapcsolódását szolgálja majd, írták közleményükben az új tulajdonosok. Az eddig használaton kívüli területeken pedig lakó- és irodaövezet kialakítását tervezik.  

Az ingatlanfejlesztésre a Market Építő Zrt. saját, a kivitelezéssel foglalkozó anyavállalattól elkülönült, önálló működésű leányvállalatot hozott létre 2015 májusában, Property Market Kft. néven. 

Árendás Gergely, a Property Market Kft. ügyvezető igazgatója szerint a cég már dolgozik a fejlesztés előkészítésén, amelynek részleteiről, ütemezéséről és fázisairól a társaság a tervek szerint 2016 első negyedévében közöl majd részleteket. 

Vajna a TV2-re kapott hitelt 

Nem ez lenne az első alkalom, hogy az Eximbank belföldi nagyberuházást finanszíroz. A hírek szerint Andy Vajna érdekeltsége, a Magyar Broadcasting Co. Kft. hitelt kapott az exportbanktól a TV2 megvásárlására

Garancsi építi a vizesvébét 

A Market Építő pedig akkor került legutóbb reflektorfénybe, amikor kiderült, hogy megnyerte a 2017-es vizesvébére tervezett uszodakomplexum létesítésére kiírt közbeszerzést. A cég nettó 38,6 milliárd forintért vállalta az uszodakomplexum létesítésére irányuló beruházás tervezési, építési, szerelési munkáinak elvégzését, valamint az ezekhez kapcsolódó szolgáltatások ellátását. 

Garancsi István állítólag közeli kapcsolatban van Orbán ViktorralForrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Orbán Viktor barátja

Garancsi István nem csak ingatlanfejlesztésben érdekelt, övé a Videoton futballklub. Mint az az Origo portréjából kiderülGarancsi Istvánt már 2011-ben Orbán Viktor közeli barátjaként, sőt a kormányfő „fociügyi megbízottjaként" tartották számon, pedig akkor még csak a természetjáró és kerékpáros turizmus és úthálózat fejlesztésével bízták meg miniszterelnöki biztosként. 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK