Simicskáék nem engedik el a TV2-t

2016.01.04. 10:40

Simicska Lajos üzlettársának, Fonyó Károlynak a cége továbbra sem tett le a TV2 megvásárlásáról. A Megapolis ügyvédje szerint a tévé sorsa a bíróságon dől majd el.

„Az anyacéghez, a TV2 Media Holdings Kft.-hez nem érkezett meg a TV2 Csoport vételára, és hozzájárulását sem kérték a jogerős cégbírósági adatok megváltoztatásához” – írja az Origóhoz hétfő délelőtt eljuttatott levelében Fonyó Károly cégének, a Megapolis Media Zrt.-nek, valamint a TV2 Media Holdings Kft.-nek jogi képviselője, Óvári Győző.

Dirk Gerkens és Andy Vajna – Fonyóék szerint nem érkezett meg a vételárFotó: Polyák Attila - Origo

Andy Vajna cége, a Magyar Broadcasting Co. Kft. vasárnap arról tájékoztatott, hogy lezárták a TV2 Csoport megvásárlását. Mint közleményükben írták, „a vállalat a tranzakcióhoz szükséges engedélyek birtokában benyújtotta a változásbejegyzési kérelmét a cégbírósághoz, és Dirk Gerkenst kinevezte a TV2 Csoport vezérigazgatójának”.

Bíróságon dőlhet el a tévé sorsa

Ezzel szemben Simicska Lajos üzlettársának, Fonyó Károlynak a cége azt közölte, hogy ha a Magyar Broadcasting Co. Kft. tényleg kifizette a ProSiebenSat.1 Media AG-t, akkor ez utóbbinak megszűnik a zálogjoga, ami meggyorsíthatja a folyamatban lévő cégeljárások befejezését.

A TV2 tulajdonjogának kérdése tehát változatlanul a bíróságokon fog véglegesen eldőlni” – írta közleményében Simicskáék ügyvédje.

Október óta húzódik

A Magyar Broadcasting tavaly október 15-én írt alá adásvételi szerződést a TV2 Média Csoport Kft. 100 százalékos üzletrészét és a CEE Broadcasting Limited alaptőkéjének 100 százalékát megtestesítő részvények megszerzéséről – szintén ezen a napon Simicskáék is bejelentették, hogy megvették a TV2-t.

A társaság ezzel egy időben megállapodást kötött a TV2 korábbi tulajdonosával, a ProSiebenSat.1 Media AG-vel az eladóknak, valamint a csatornának biztosított hitelek átvállalásáról.

Simicska Lajos és Andy Vajna küzd a TV2-értFotó: Bielik István - Polyák Attila - Origo

A Gazdasági Versenyhivatal október 30-án engedélyezte, hogy a társaság közvetlen, egyedüli irányítást szerezzen a TV2 Média Csoport Kft. és a CEE Broadcasting Limited felett.

A cég közleménye szerint a Magyar Broadcasting a TV2 Csoport megvásárlását saját tőkéből és egy több bankból álló konzorcium közreműködésével finanszírozta. 

Bírósági ügy

A Megapolis bíróság előtt támadta meg a GVH engedélyét, amelyet a TV2 ügyében Vajnáéknak adott ki a versenyhivatal. Simicskáék szerint akár jogszabályokat is sérthetnek azok a bankok, amelyek a kormánybiztos tévévásárlását finanszírozzák. 

Vajna állami bankoktól kap hitelt a TV2-re

Az Eximbanktól kapott 6,7 milliárd forintos hitel mellé Andy Vajna az MKB Banktól és egy nem állami hazai hitelintézettől is hitelt vesz fel a TV2 megvételéhez, közölte az Origo.

Simicska az oszlopairól sem tett le
A hétvégén elkezdték elbontani Simicska Lajos cégének, a Mahir Cityposter Kft.-nek a budapesti hirdetőoszlopait. A cég erre válaszul több oszlopot is visszahelyezett. Vasárnap a Fővárosi Önkormányzat a rendőrség segítségét kérte a hirdetőoszlopok elbontásával kapcsolatban, mivel Kocsis Máté önkormányzati és rendészeti tanácsnok szerint a cég akadályozza a bontási munkákat. Simicskáék ügyvédje szerint a szerződés felmondása „nyilvánvalóan jogszabályba ütközik, egyben bűncselekmény elkövetésének alapos gyanúját is felveti”.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK