A Volkswagent 26 ezer milliárd forintra perelik az USA-ban

2016.01.05. 14:13

Az amerikai igazságügyi minisztérium és a környezetvédelmi hatóság polgári peres eljárást indított a Volkswagen ellen, mert csalt a dízelautói kibocsátási adataival. A benyújtott kereset alapján az autógyártó elméletileg összesen akár 26 ezer milliárdnyi bírságot fizethet.

Polgári peres eljárásra vonatkozó keresetet nyújtottak be Detroitban a német Volkswagen ellen, mert csalt, adatokat hamisított és becsapta az amerikai környezetvédelmi hatóságot.

Nem sikerült megállapodni 

A keresetet az egyik detroiti szövetségi bíróságon nyújtották be, az amerikai Környezetvédelmi Ügynökség (EPA, az Egyesült Államok környezetvédelmi hatósága) nevében eljáró igazságügyi minisztériummal egyetértésben. A perindítást az indokolta, hogy eddig nem sikerült elfogadható megállapodásra jutni a német autógyártóval arról, hogyan bonyolítsák le a visszahívásokat.

26 ezer milliárd forintnyi lehet a bírság 

Az igazságügyi minisztérium egyik magas rangú tisztségviselője a Reuters hírportál szerint azt nyilatkozta, a benyújtott kereset alapján elméletben a VW-re kiszabott bírságok összértéke meghaladhatja a 90 milliárd dollárt. Ez körülbelül 26 ezer milliárd forintnak felel meg.

Szeptemberben, a botrány kirobbanása után állami tisztségviselők még sokkal kisebb összegről, 18 milliárd dollár (5,3 ezer milliárd forint) körüli bírságról beszéltek.

Sokkal nagyobb bírságot fizethet a VW, mint amekkoráról eredetileg szó voltForrás: Picture-Alliance/AFP/Verwendung weltweit, usage worldwide/Frank May

Csaltak a kibocsátással 

Tavaly ősszel derült ki, hogy Volkswageneket és Audikat olyan szoftverrel szereltek fel, amelynek köszönhetően a gépjárművek a teszteken kiválóan teljesítettek, ám a hétköznapi forgalomban már nem: a megengedettnél negyvenszer több károsanyagot bocsátanak a levegőbe. Az EPA szerint a német nagyvállalat 2008 óta hamisítja az adatokat és csaknem hatszázezer, Amerikába exportált kocsiba épített be csalószoftvert.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK