Megérkeztek a novemberi kiskereskedelmi adatok

2016.01.07. 09:33

A kiskereskedelmi forgalom volumene 2015 novemberében nyers adat szerint 4,8, naptárhatástól megtisztítva 4,4 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest, közölte a Központi Statisztikai Hivatal az első becslés alapján.

  • Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben 2,5, 
  • a nem élelmiszer kiskereskedelemben 6,9, 
  • az üzemanyag-kiskereskedelemben 4,7

százalékkal nőtt az értékesítés a naptárhatástól megtisztított adat szerint az előző év novemberéhez képest.

2013. áprilisától kezdve a fogyasztás novemberben már 32. hónapja megszakítás nélkül nőtt éves összehasonlításban. A növekedés üteme az élelmiszereknél az előző havi 2,1 százalékról, az üzemanyagoknál 3,4 százalékról gyorsult, a nem élelmiszer jellegű cikkek forgalmának növekedési üteme 8 százalékról lassult le a tavalyi év utolsó előtti hónapjában.    

A naptárhatástól megtisztított adatok szerint a kiskereskedelmi forgalom volumene 2015. január-novemberben5,7 százalékkal haladta megaz előző év azonos időszakit. Az élelmiszerekből 3,4, a nem élelmiszer jellegű termékekből 7,7, százalékkal több fogyott, mint 2014 első tizenegy hónapjában, az üzemanyag fogyasztás 7,4 százalékkal nőtt.

A KSH megjegyezte, hogy a tavaly márciusban életbe lépett vasárnapi zárva tartásnak a kiskereskedelmi forgalom volumenének alakulására gyakorolt hatása csak hosszabb időszakra vonatkozó adatokból lesz majd kimutatható.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK