Februárban már Vajna utalhatja a TV2-sök fizetését

TV2 Andy Vajna dirk gerkens MBC
Vágólapra másolva!
Andy Vajna cége, a Magyar Broadcasting Co. Kft. hétfőn beadta bejegyzési kérelmét, csütörtökre pedig már ő lett a TV2 Média Csoport Kft. új tulajdonosa a cégbíróság döntése nyomán. Jelenleg úgy fest tehát, hogy Simicska Lajos üzlettársának, Fonyó Károlynak a cége, a Megapolis Media Zrt. lecsúszik a TV2-ről. Simicskáék több dolgot is furcsállnak az ügyben.
Vágólapra másolva!

A Megapolis nem hagyja annyiban és még január 6-án "változásbejegyzési kérelem elbírálásával egyidejűleg lefolytatandó törvényességi felügyeleti eljárás iránti kérelmet" nyújtottak be a cégbírósághoz – tehát nem a döntést támadták meg, ugyanis a beadványt még annak megszületése előtt benyújtották. Mint az Origo kérdéseire adott válaszlevelükben írják, a változásbejegyzési kérelem mellékleteként csatolt nyilatkozatban a Magyar Broadcasting Co. Kft. egyoldalúan nyilatkozott arról, hogy

a törzstőke 100 százalékát 2015. december 31. napján 17 órakor megszerezte.

Hiányosságok

„A tulajdonjog »megszerzését« igazoló szerződés, vagy a TV2 Media Group Holdings Kft. a törléshez hozzájáruló nyilatkozat sem a nyilatkozathoz, sem a változásbejegyzési kérelemhez nem került csatolásra, noha a TV2 Média Csoport Kft. bejegyzett tulajdonosa a TV2 Media Group Holdings Kft volt” – írja az Origóhoz eljuttatott levelében Dr. Óvári Győző, a Megapolis ügyvédje.

Magyarán a jogi képviseló azzal érvel, hogy az Andy Vajna érdekeltségi körébe tartozó céget úgy jegyezték be, hogy az a dokumentum, amely igazolja tulajdonjogát, nem szerepel a cégbíróságnak leadott iratok között.

Vajna a BUÉK után néhány perccel vette meg a TV2-t

Simicskáék „furcsállják” azt is, hogy a Magyar Broadcasting nevében nyilatkozó Andrew G. Vajna a Facebookra december 31-én 16:56 perckor feltett videó szerint még felesége, Vajna Tímea társaságában kívánt mindenkinek boldog újévet, majd 17 órakor megszerezte a TV2-t is.

Üzenet 2016-ra! Szeretünk Benneteket!❤️

Közzétette: Tímea Vajna hivatalos oldala – 2015. december 31.

A Megapolis kifogásolja azt is, hogy a jelzálogjog bejegyzésének megszűnésével kapcsolatban sem kérték ki a korábbi zálogkötelezett, a TV2 Media Group Holdings Kft. hozzájárulását, noha az szerintük a Cégtörvény alapján a változás bejegyzéséhez szükséges lett volna.

– írja a Megapolis ügyvédje.

Fonyóék esetében nem kapkod a bíróság

Simicskáék szerint az is különös, hogy ugyanez a cégbíróság – amelyiknek ilyen rövid idő elég volt a bejegyzéshez – egyébként 2015. október 19-e óta képtelen a Megapolis Media Zrt. hasonló ügyében döntést hozni.

Andy Vajna áll nyerésre Fotó: Polyák Attila - Origo

Vajnáék január 3-án jelentették be, hogy megvették a TV2-t – és a csatorna élére kinevezték Dirk Gerkenst. Még decemberben derült ki, hogy a tranzakcióra állami hitelt is kaptak.

Október óta húzódik

A Magyar Broadcasting tavaly október 15-én írt alá adásvételi szerződést a TV2 Média Csoport Kft. 100 százalékos üzletrészét és a CEE Broadcasting Limited alaptőkéjének 100 százalékát megtestesítő részvények megszerzéséről – szintén ezen a napon Simicskáék is bejelentették, hogy megvették a TV2-t.

A társaság ezzel egy időben megállapodást kötött a TV2 korábbi tulajdonosával, a ProSiebenSat.1 Media AG-vel az eladóknak, valamint a csatornának biztosított hitelek átvállalásáról.

Simicska Lajos és Andy Vajna küzd a TV2-ért Fotó: Bielik István - Polyák Attila - Origo

A Gazdasági Versenyhivatal október 30-án engedélyezte, hogy a társaság közvetlen, egyedüli irányítást szerezzen a TV2 Média Csoport Kft. és a CEE Broadcasting Limited felett.

A cég közleménye szerint a Magyar Broadcasting a TV2 Csoport megvásárlását

finanszírozta.

Bírósági ügy

A Megapolis bíróság előtt támadta meg a GVH engedélyét, amelyet a TV2 ügyében Vajnáéknak adott ki a versenyhivatal. Simicskáék szerint akár jogszabályokat is sérthetnek azok a bankok, amelyek a kormánybiztos tévévásárlását finanszírozzák.

Simicska Lajosra rájár a rúd

Nem indult jól 2016 Simicska Lajosnak, ugyanis reklámcége, a Mahir Cityposter Kft. hirdetőoszlopait elkezdték elbontani a fővárosban, hiába védik azokat testükkel őrző-védők – sőt, az oszlopokat védő cégnél hatósági ellenőrzést tartott a rendőrség. Szintén a héten írta meg az Origo, hogy hiába kedvezett részben Simicska cégének a bíróság, a fellebbezések miatt nem jogerős az ítélet, így a Közgép továbbra sem indulhat semmilyen magyarországi közbeszerzésen.